NASA a observat o nouă erupţie solară

Erupţie solară
Erupţie solară (SDO via Getty Images)

O puternică erupţie solară s-a produs la începutul acestei săptămâni, aruncând în spaţiu valuri de radiaţii care au provocat deja o scurtă întrerupere a comunicaţiilor radio pe Pământ, conform unui material publicat de Space.com, preluat de realitatea.net

Cercetătorii de la NASA au anunţat că erupţia solară s-a produs din pata solară AR 11598 (prescurtarea de la Active Region 11598) şi a ajuns la maximum de intensitate la 03:22 GMT, în ziua de 23 octombrie.

Aceeaşi pată solară a mai produs trei erupţii solare puternice în afară de aceasta, în doar două zile de când a devenit vizibilă. "Acest lucru înseamnă că se vor mai înregistra, probabil, şi alte explozii, iar acestea vor deveni din ce în ce mai direcţionate spre Pământ, pe măsură ce zona Soarelui în care se află respectiva pată solară se întoarce spre Pământ în zilele care urmează", a declarat astronomul Tony Phillips, pentru site-ul Spaceweather.com.

Potrivit specialiştilor, erupţiile solare se produc atunci când activitatea magnetică solară se intensifică în anumite zone denumite pete solare, la suprafaţa Soarelui. Oamenii de ştiinţă măsoară puterea acestor erupţii în funcţie de clasa lor energetică. Erupţiile din clasa X sunt cele mai puternice, putând afecta sistemul de comunicaţii radio şi pe cel de transmitere a energiei electrice.

Erupţia de luni a fost o aşa-numită erupţie impulsivă care durează puţin timp şi care nu prezintă un factor de risc ridicat, însă, potrivit unui comunicat emis de NASA, cercetătorii vor continua să monitorizeze fenomenul.

De asemenea, recenta explozie solară nu a atras după sine şi o ejecţie de masă coronală, aşa că nu va avea efecte importante asupra Pământului, iar oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă nici măcar la o intensificare a fenomenului de auroră. Nivelul ridicat de radiaţii expulzat în spaţiu a fost însă suficient pentru a întrerupe pentru scurt timp comunicaţiile radio în cursul nopţii trecute.