O uriaşă ERUPŢIE SOLARĂ a provocat un nor de RADIAŢIE ce se îndreaptă spre Pământ

(photos.com)

O uriaşă erupţie solară, având o dimensiune de circa 800.000 de kilometri, s-a prezentat la suprafaţa Soarelui, iar radiaţia emisă de acesta va lovi Pământul marţi, urmând să genereze o "furtună geomagnetică de intensitate moderată".

Cercetătorii de la NASA au postat marţi o înregistrare video în care apare acest arc de cerc format la suprafaţa Soarelui, informează Daily Mail.

Imaginea,ce a fost captată de Solar Dynamics Observatory (SDO), prezintă un filament solar extrem de lung, care este sub forma unui arc de cerc şi se întinde pe o lungime de circa 800.000 de kilometri.

Când are loc o erupţie solară se produce o flamă solară sau un filament, care emite jeturi uriaşe de plasmă la distanţe de sute de mii de kilometri în spaţiu. Filamentele îşi au rădăcina în suprafaţa Soarelui, în fotosferă, şi se extind în atmosfera mult mai fierbinte a acestuia, denumită coroană.

Filamentele sunt nori de materie solară care se afla la temperaturi mai mici şi care rămân ancoraţi de suprafaţă solară prin forţe magnetice instabile.

Cercetătorii americani susţin că erupţia a fost atât de puternică încât radiaţia emisă va ajunge şi pe planeta noastră. Imaginile au fost captate de NASA în intervalul 6-8 august.

Savanţii de la Naţional Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) estimează că norul de radiaţie va lovi Terra în cursul zilei de marţi.

Radiaţia va declanşa o furtună geomagnetică de intensitate moderată, care va produce o serie de aurore boreale deasupra Americii de Nord.