Nantes - Capitala verde a Europei în 2013

(photos.com)
Epoch Times România
29.11.2012

În cursul unei ceremonii desfăşurate la 29 noiembrie în Bruxelles, Nantes, al şaselea cel mai mare oraş din Franţa, preia titlul de „Capitală verde a Europei” de la oraşul spaniol Vitoria-Gasteiz. Nantes a primit titlul de capitală verde a Europei pentru anul 2013 în urma unei competiţii intense desfăşurate la nivel european.

Comisarul Potočnik a declarat: „Felicit oraşul Nantes pentru primirea titlului de Capitală verde a Europei în anul 2013, un titlu care aduce cu sine şi o mare responsabilitate. Premiul recompensează cele mai bune practici în materie de mediu, inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia locală la transportul sustenabil şi utilizarea solurilor, spaţiile verzi urbane, consumul de apă, precum şi lupta împotriva schimbărilor climatice globale.”

Deţine multe recomandări „verzi” care au contribuit la câştigarea titlului

Toţi locuitorii din Nantes se află la mai puţin de 300 de metri de o zonă verde. Există 57 m2 de spaţiu verde per persoană şi aproximativ 100.000 de arbori. În jur de 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun.

Nantes are un plan de acţiune ambiţios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003. Circa 60% din suprafaţa oraşului Nantes este fie teren agricol, fie spaţiu verde.

Oraşul are patru situri Natura 2000 şi 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al florei, al faunei şi al ecologiei. Nantes a creat de asemenea o expoziţie itinerantă: Aéroflorale II. Expoziţia, care va trece printr-o serie de oraşe europene pe parcursul anului 2013, cuprinde un spectacol intitulat „expediţie vegetală”, care va ilustra contribuţia oraşului Nantes la cele mai bune practici în materie de mediu şi va face cunoscut premiul „Capitala verde a Europei”, prin experimente de biologie şi descoperiri. Expoziţia Aéroflorale va ajunge la Bruxelles în mai 2013.

Totodată, Nantes a stabilit un bogat calendar de evenimente, prin care va face cunoscute lumii experienţele sale şi va sărbători realizările oraşului. Calendarul include Al cincilea forum mondial privind drepturile omului, intitulat „Dezvoltarea durabilă şi drepturile omului: o luptă comună?” (mai 2013); a zecea ediţie a Conferinţei Ecocity (septembrie 2013); şi a treia reuniune mondială a oraşelor semnatare ale pactului de la Mexico din cadrul mişcării „Ecocity Builders”.

Context

Premiul „Capitala verde a Europei” se acordă unui oraş de avangardă din punctul de vedere al modului de viaţă urban cu respect pentru mediul înconjurător. Un grup de experţi evaluează oraşele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evaluează din punctul de vedere al angajamentului lor faţă de atingerea unor obiective constante şi ambiţioase vizând ameliorarea mediului şi facilitarea unei dezvoltări sustenabile, al acţiunilor lor de comunicare şi al măsurii în care pot să servească drept model şi să promoveze cele mai bune practici în alte oraşe europene.

Pe lângă oferirea unor exemple de urmat pentru alte oraşe, acest plus de vizibilitate va contribui la îmbunătăţirea reputaţiei oraşului câştigător, precum şi a atractivităţii acestuia ca destinaţie pentru cei interesaţi sa îl viziteze, să muncească şi să trăiască acolo.

Din 2010, când a avut loc prima ediţie a competiţiei, cinci oraşe au primit titlul de Capitală verde a Europei: Titlul a fost câştigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011 şi Vitoria-Gasteiz, Spania, în 2012; Nantes va ceda titlul oraşului Copenhaga în 2014.

Nantes se află la confluenţa râurilor Loara, Erdre şi Sèvre, la 55 km de coasta atlantică a Franţei, şi este nucleul zonei urbane a Marelui Nantes. Este al şaselea cel mai mare oraş din Franţa metropolitană, având o populaţie de aproximativ 600 000 de locuitori şi o suprafaţă urbană de 534,9 km².

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor