CE prezintă noul program de acţiune pentru mediu

. (The Epoch Times)
Epoch Times România
29.11.2012

Comisia Europeană (CE) a prezentat la 29 noiembrie o propunere de program de acţiune pentru mediu (PAM), destinat să orienteze politica de mediu a UE până în 2020. La puţin timp după recomandările sale privind creşterea pe termen scurt, în care se subliniază nevoia de a asigura nu numai creşterea de astăzi, ci şi pe cea de mâine, Comisia formulează în prezent propuneri care vizează protejarea naturii, stimularea creşterii durabile, crearea de noi locuri de muncă şi atingerea unui nivel ridicat de prosperitate şi sănătate în Europa, în limitele planetei.

Responsabilitatea privind realizarea obiectivelor programului sunt împărţite între UE şi statele sale membre. Printre măsurile concrete care trebuie luate se numără eliminarea progresivă a subvenţiilor cu efect negativ asupra mediului, trecerea de la impozitarea muncii la impozitarea poluării, elaborarea de acorduri de parteneriat între statele membre şi Comisie în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei de mediu a UE, precum şi dezvoltarea unui sistem de urmărire a cheltuielilor legate de mediu în cadrul bugetului UE.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Noul program de acţiune stabileşte drumul de parcurs pentru ca Europa să devină un loc în care oamenii trăiesc într-un mediu sigur şi sănătos, în care progresul economic se bazează pe o economie durabilă şi în care rezilienţa ecologică este o realitate. ”

Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat: „Nu putem aştepta sfârşitul crizei economice pentru a ne apleca asupra crizelor legate de resurse, mediu şi climă. Trebuie să abordăm toate aceste crize în acelaşi timp şi să ţinem cont de problemele legate de climă şi mediu la elaborarea tuturor politicilor noastre.Această strategie le oferă întreprinderilor şi politicienilor o perspectivă pe termen lung, atât de necesară pentru trecerea la o societate durabilă şi cu emisii scăzute de carbon în Europa.”

Un nou program de acţiune

În Programul de acţiune, Comisia identifică nouă obiective prioritare, printre care se numără protejarea naturii şi consolidarea rezilienţei ecologice,stimularea creşterii durabile, eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi combaterea cu eficienţă a ameninţărilor legate de mediu la adresa sănătăţii.

Programul stabileşte un cadru pentru sprijinirea realizării acestor obiective, printre altele, prin: o mai bună punere în aplicare a legislaţiei de mediu a UE, ştiinţă de vârf, asigurarea investiţiilor necesare în sprijinul politicii privind mediul şi schimbările climatice, precum şi îmbunătăţirea modului în care preocupările şi cerinţele legate de mediu sunt reflectate în alte politici.

De asemenea, programul îşi propune să stimuleze eforturile de sprijinire a oraşelor din UE pentru a deveni mai sustenabile, precum şi să amelioreze capacitatea UE de a face faţă problemelor regionale şi globale în materie de mediu şi schimbări climatice.

Propunerea Comisiei va fi analizată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. După aprobare, noul program de acţiune pentru mediu va face parte din legislaţia UE.

Context

Programul propus, al şaptelea de acest tip, se bazează pe succesele semnificative obţinute de politica de mediu a UE pe parcursul a 40 de ani, precum şi pe o serie de iniţiative strategice recente din domeniul mediului, inclusiv Foaia de parcurs privind eficienţa utilizării resurselor, Strategia în domeniul biodiversităţii pentru 2020 şi Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon . Este necesar ca instituţiile UE, statele membre, administraţiile regionale şi locale, precum şi celelalte părţi interesate să se angajeze să respecte o agendă comună de acţiuni în domeniul politicii de mediu până în 2020.

Programele generale de acţiune în materie de mediu au orientat elaborarea politicii de mediu a UE de la începutul anilor '70. Al şaselea program de acţiune pentru mediu al UE a acoperit perioada 2002-2012.

În vreme ce numeroase state membre ale UE fac eforturi pentru a minimiza efectele crizei economice, nevoia de reforme structurale care decurge din aceasta oferă noi oportunităţi pentru că UE să avanseze rapid pe o cale mai sustenabilă. Noul program de acţiune pentru mediu arată calea prin care aceste oportunităţi pot fi fructificate la maximum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor