Muzeul Ţăranului Român: Festivalul gastronomic şi eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”

Dunărea în Deltă în apropiere de Tulcea. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
29.06.2012

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta îi invită pe bucureşteni cu ocazia Zilei Dunării “să savureze Dunărea şi Delta” la cea de-a patra ediţie a Festivalului gastronomic şi eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”. Evenimentul se va desfăşura în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în zilele de 29 şi 30 iunie a.c.

Această primă ediţie care are loc la Bucureşti a festivalului va constitui pentru publicul larg o bună ocazie de a asista la o întrecere culinară a comunităţilor din Deltă şi la momente artistice tradiţionale, la ateliere de împletituri tradiţionale, la demonstraţii de gătit, precum şi la vânzarea de produse locale specifice şi la activităţi specifice standurilor ONG-urilor de protecţie a mediului.

Concurs culinar

Pentru manifestările culinare, festivalul-concurs de tradiţie culinară “D’ale Gurii Dunării”, reuneşte bucătari cu experienţă din opt comunităţi din Delta Dunării - Mahmudia, Mila 23, Pardina, Crişan, Letea, Chilia Veche, Jurilovca şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România). Acestea se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice, pe baza de peste din Dunăre şi din Deltă, cu legume proaspete şi mirodenii.

A fost stabilit şi un juriu - alcătuit din Ioana Crăciunescu, Lăura Sgârcitu, Răzvan Cucui şi Vintilă Mihăilescu -care va degusta bucatele preparate şi va stabili câştigătorii premiilor puse în joc.

Vor fi acordate astfel Marele Premiu Coca-Cola în valoare de 1.500 de euro, Premiul Special Ursus Breweries, de 1.000 de euro, Premiul Presei - Radu Anton Roman, oferit de Juriul Presei, în valoare de 700 de euro şi cinci premii-menţiune a câte 100 euro. Premiul Presei va fi jurizat de Andreea Grămoşteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (Radio Guerrilla) şi George Butunoiu (restograf.ro).

În cele două zile de festival, curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, situat în Şos. Kiseleff nr. 3 (Intr. Monetăriei), va fi amenajat astfel încât să împrumute din specificul şi din aspectul Deltei.

Concerte şi dansuri

De asemenea, vor avea loc diverse activităţi specifice festivalului:

- workshop-uri şi demonstraţii de împletituri tradiţionale: stuf, papură, ţesături la război – Atelierul de la Mahmudia şi Atelierul de ţesături din Brăila;
- standuri cu produse locale: zacuscă de peste, salată de icre, peşte afumat şi marinat, brânzeturi, mezeluri, vin ecologic, obiecte împletite din papură, miere, dulceaţă;
- concerte şi dansuri tradiţionale, cât şi fusion-uri între ansamblurile locale şi Norzeatic şi DJ Vasile; concert Romano ButiQ;
standuri ale ONG-urilor de protecţie a mediului;

Organizatorii şi partenerii festivalului îşi doresc să pună în valoare cât mai bine Dunărea şi Delta prin intermediul comunităţilor care trăiesc în aceste zone, precum şi multitudinea de tradiţii ale acestora. Totodată, festivalul “D’ale Gurii Dunării” este un excelent prilej de a demonstra nevoia de protecţie şi de promovare a coabitării dintre natură şi om.

Ziua Dunării, cu 81 de milioane de persoane

Ziua Dunării este sărbătorită anual la data de 29 iunie - dată care marchează semnarea la Sofia a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în anul 1994 - la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).

În 2012, în total, aproape 81 de milioane de persoane din ţările danubiene sunt invitate ia parte la cea de-a noua aniversare a Zilei Dunării. Obiectivul principal al Zilei Dunării este de a implica oamenii şi de a îmbunătăţi legăturile dintre state, precum şi de a capta interesul locuitorilor pentru ocrotirea Dunării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor