Mureşan, apel către Consiliul UE: Nu mai blocaţi desemnarea procurorului-şef european! Susţineţi candidatul român

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a solicitat vineri Consiliului UE, să nu mai blocheze desemnarea noului procuror-şef european şi să susţină candidatul român.

„Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene nu are niciun argument pentru a susţine în continuare candidatul francez şi de a bloca, astfel, desemnarea noului procuror-şef european şi după a treia rundă de negocieri cu Parlamentul European. Cel mai bun candidat pentru poziţia de procuror-şef european este fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura-Codruţa Kovesi. Este un exponent al luptei împotriva corupţiei în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Tocmai în această perioadă în care este atacat statul de drept în mai multe state din UE trebuie să dăm un semn de susţinere procurorilor şi judecătorilor care îşi fac treaba şi care contribuie la apărarea statului de drept.”

Referindu-se la Laura Kovesi, Mureşan afirmă că aceasta are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independenţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea.

„Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit. În plus, România nu are, în prezent, niciun post-cheie în Uniunea Europeană, iar acesta trebuie să fie încă un argument pe care Consiliul trebuie să-l ia în considerare. Prelungirea acestor negocieri reprezintă un risc pentru independenţa justiţiei din România pentru că am observat cum, în încercarea de a pune piedici candidatului român, opozanţii săi sunt dispuşi să subjuge justiţia din România. Acest lucru a fost demonstrat şi din decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a arătat că acţiunea procurorilor lui Tudorel Toader împotriva lui Kovesi a avut doar rolul de a împiedica candidatura sa pentru funcţia de procuror-şef european şi că această secţie de anchetare a magistraţilor are doar rolul de a intimida magistraţi”, a punctat Siegfried Mureşan.

La final, europarlamentarul liberal a cerut Consiliului „să nu mai cedeze presiunilor făcute de Guvernul României de a susţine un candidat mai slab şi să susţină candidatul cel mai pregătit pentru funcţia de procuror-şef european, Laura-Codruţa Kovesi”.

Reamintim că în vreme ce Parlamentul UE şi-a reiterat susţinerea pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, Consiliul UE îşi reafirmă şi el susţinerea pentru candidatul francez, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne