Muncitori români ar fi fost angajaţi ilegal pentru construirea aeroportului BER din Berlin

Noul aeroport din capitala Germaniei, Berlin Brandenburg International (BER), care va fi inaugurat peste două luni.
Noul aeroport din capitala Germaniei, Berlin Brandenburg International (BER), care va fi inaugurat peste două luni. (Andreas Rentz / Getty Images)

Muncitori din Europa de Est, inclusiv români, ar fi fost angajaţi ilegal pentru construirea noului aeroport din Berlin, care va fi inaugurat peste două luni, potrivit unei investigaţii a televiziunii publice germane ARD şi a postului regional RBB.

La mai puţin de două luni până la inaugurarea noului aeroport din capitala Germaniei, Berlin Brandenburg International (BER), iese la iveală un scandal, legat de posibila angajare ilegală a unor constructori din Europa de Est, pe şantier, relatează Deutsche Welle.

În urma unor investigaţii ale televiziunii publice germane ARD şi ale postului regional din Berlin, RBB, s-a descoperit că mai mulţi muncitori est- europeni sunt aduşi zilnic pe şantierul viitorului aeroport al capitalei, fără să fie trecuţi prin controalele impuse de legislaţia germană.

Din 2006, construcţia aeroportului Berlin Brandenburg International reprezintă cel mai mare şantier din Europa. BER urmează să fie al doilea aeroport din Republica Federală ca număr de pasageri, după cel din Frankfurt am Main.

Cele două televiziuni au dezvăluit că în jur de 60 de persoane erau preluate în fiecare dimineaţă de la staţia de metrou de lângă aeroport şi transportate până la locul de muncă, într-un autobuz fără numere de înmatriculare. Identitatea muncitorilor nu părea să fie verificată, în condiţiile în care în mod normal, măsurile de securitate pe un astfel de şantier sunt stricte, în Germania.

Câteva detalii, care indică un nou posibil caz de muncă la negru, pentru care muncitori ilegali sunt plătiţi cu sume mult mai mici decât ar impune legea germană.

Întrebat în legatură cu statutul muncitorilor est-europeni, purtătorul de cuvânt al aeroportului, Ralf Kunkel, a declarat că eliberarea documentelor personale durează câteva săptămâni, iar ca să nu trebuiască amânată finalizarea construcţiilor, aceştia au primit legitimaţie comună. În jur de 300 de persoane, din cele 6.000 angajate pe şantier, intră la serviciu cu astfel de legitimaţii în momentul de faţă, a mai declarat Kunkel.

Numai că între timp, conform unor informaţii survenite din partea Uniunii Sindicatelor Germane (DGB), un român ar fi povestit cum a ajuns să lucreze pe o perioadă scurtă la BER. Se pare că acesta ar fi fost recrutat din România la finele lunii martie, de o firmă intermediară, care i-ar fi promis o remuneraţie de 5 euro pe oră, pentru prestarea unor lucrări de construcţie pe şantierul aeroportului. Însă la scurt timp, încercările lui repetate de a afla amănunte despre angajatorul său l-au lăsat fără job. A fost concediat de la locul de muncă, unde era oricum plătit cu jumătate din tariful oficial.

Deşi aeroportul din Berlin neagă orice acuzaţie de angajare ilegală a unor muncitori, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Germane vorbesc de un caz tipic, întâlnit pe nenumărate şantiere din Republica Federală. Firmele de construcţii caută prin subcontractori muncitori din Europa de Est, pe care îi angajează ca zilieri, fără a le asigura condiţiile de muncă impuse de legislaţia germană.

Inaugurarea aeroportului e planificată pentru data de 3 iunie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie