Multe erori greu de corectat în Wikipedia

Constantin Eremita
19.05.2012

Wikipedia nu poate fi singura sursă de informare de pe internet, demonstrează un studiu recent al PRSA (Public Relations Society of America) care a găsit că 60% din articolele business ale enciclopediei sunt parţial incorecte, după cum informează The Telegraph.

Studiul, al cărui autor este Dr. Marcia W. DiStaso, a analizat interacţiunea dintre 1.284 de profesionişti PR şi enciclopedia online Wikipedia. Pe lângă procentajul mare de articole cu greşeli, o altă descoperire importantă este ca majoritatea participanţilor nu cunoşteau regula conform căreia specialiştii angajaţi de o companie nu pot modifica direct pagina acelei companii. O regulă la care site-ul ţine foarte mult.

„Wiki-urile ar trebui să fie platforme deschise. [...] Nu ar trebui să editezi articole dacă ai o miză personală în ele, dar nu e tehnic ‚Este ceva strict interzis’” a declarat Jay Walsh, directorul de comunicare al Fundaţiei Wikimedia, citat de ABC News.

Modificările la articolele trebuie făcute, în acest caz, indirect prin alte mijloace, de care majoritatea participanţilor nu au ştiut. Conform studiului, 65% din ei nu au putut corecta erorile găsite iar trei sferturi, din cei care au reuşit, au găsit procesul ca fiind foarte greoi şi în unele momente chiar imposibil.

Comunicarea slabă între profesionişti şi Wikipedia este evidentă şi printr-o altă statistică, prezentată în acest studiu. Dintre cei care au încercat să intre în contact cu un editor al enciclopediei, 24% nu au primit nici un răspuns , 40% au trebuit să aştepte zile întregi şi 12% chiar săptămâni.

„Profesioniştii în relaţii publice au mâinile legate”

„Ei pot doar face comentarii pe paginile de discuţii sugerând corecţii şi să aştepte ca publicul să răspundă” a comentat, pentru ABC News, autoarea studiului.

Vina nu este numai a celor de la Wikipedia. Studiul a mai arătat că un sfert din cei responsabili de verificarea paginilor de pe Wikipedia ale companiilor nu au făcut niciodată acest lucru deşi 41% din ei cred că utilizatorii comuni le folosesc pe acestea mai mult decât site-urile oficiale.

„Surprinzător, însă, este că 25% din respondenţi au indicat că nu sunt familiarizaţi cu articolele Wikipedia pentru companiile sau clienţii lor” a adăugat Marcia W. DiStaso, pentru The Telegraph.

Conform studiului, peste 87% cred că Wikipedia este o sursă credibilă de informaţii. Trebuie totuşi să se găsească un mod mai eficient de a interacţiona cu cei care deţin informaţia corectă. Greşeli voite sau nevoite vor exista şi în continuare, dar ce contează este corectarea lor în cel mai scurt timp cu putinţă.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor