Mugur Isărescu: "Bani sunt, altceva ne lipseşte ca să facem investiţii"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (www.bnro.ro)
Loredana Diacu
12.12.2013

Pentru ca ţara să aibă creştere economică iar investiţiile să genereze locuri de muncă şi profit, România are nevoie de management competent şi de proiecte viabile, căci bani, pe termen lung, se găsesc, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu joi, în cadrul evenimentului "România investiţiilor. România dezvoltării."

"A face investiţii nu înseamnă doar să ai bani. Înseamnă să ai management, să ai proiecte viabile, să fii serios de sus până jos, să faci un proiect. Eu nu am văzut până acum o autostradă construită numai cu teancuri de bani. O autostradă trebuie făcută cu bitum, cu ingineri buni, cu oameni serioşi, cu o birocraţie redusă şi aşa mai departe", a declarat Isărescu citat de Hotnews.

În societate există o preocupare justificată privind accelerarea creşterii economice de la 2% la circa 5% a remarcat Isărescu, şi chiar "a existat şi o propunere mai îndrăzneaţă, ca această creştere de 5% să fie trecută în Constituţie iar cei care nu asigură această creştere să îşi dea demisia", a mai declarat Guvernatorul BNR.

Nu includerea în Constituţie a unor astfel de prevederi reprezintă soluţia, a spus Isărescu, ci proiectele viabile şi managementul compentent.

În 2008 s-a produs o fractură în câmpul muncii, a mai remarcat Isărescu, reamintind că două milioane de români sunt plecaţi în afara ţării pentru a munci şi este nevoie să li se creeze locuri de muncă pentru a se întoarce acasă.

Guvernatorul BNR nu crede în eterna scuză a lipsei banilor pentru investiţii care să relanseze economia şi să creeze locuri de muncă pentru românii care muncesc în afara ţării.

"La noi se spune tot timpul că nu avem bani. Aşa să fie? M-am uitat chiar dimineaţă care e media de lichiditate excesivă care stă pe piaţa monetară. Două miliarde de euro - cam 8 miliarde de lei. Haideţi să mai adaugăm două sume. Rezerva minimă în valută - încă 6 miliarde. Avem şi rezerva minimă în lei - alte 16 miliarde. Prin urmare, vă anunţ că bani există! Banii de pe piaţa monetară nu sunt bani pe termen scurt. Dar deloc! Dar cum spuneam, altceva ne lipseşte ca să facem investiţii!", a declarat guvernatorul BNR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor