MTS a lansat campania „Fără Ură” de combatere a discriminării în mediul on-line

Campania „Fără Ură”, desfăşurată de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (diez.md)
Ana Chitoroagă
25.02.2014

Astăzi, 25 februarie, a fost lansată Campania „Fără Ură”, desfăşurată de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, în parteneriat cu Coaliţia Nediscriminare, Media Point, CREDO, Consiliul Naţional pentru Participare, UNFPA, TEKEDU, Humanitas, USPEE C. Stere, Radio Moldova Tineret, Agenţia de publicitate AMM Moldova, parte a Aegis Media/GMG, Centrul de Tineret ARTICO, Gender-Doc, Jef Moldova şi Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi, în scopul combaterii discursului instigator la ură din mediul online.

În cursul evenimentului viceministrul Tineretului şi Sportului, Sergiu Stânciu a subliniat că acţiunea se încadrează în Campania internaţională „No Hate Speech movement” – proiect al Consiliului Europei, implementat între anii 2012-2014.

Obiectivul Campaniei în Republica Moldova vizează mobilizarea tuturor, în special a tinerilor, de a lua atitudine faţă de acest gen de discurs, respectând în acelaşi timp libertatea de exprimare.

„Consiliul Europei defineşte discursul instigator la ură (No Hate Speech) ca fiind cel ce cuprinde toate formele de exprimare care răspîndesc, instigă, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură pornite din intoleranţă, inclusiv naţionalismul agresiv, atitudinea ostilă faţă de minorităţi, migranţi şi persoane de origine migrantă”, a precizat viceministrul.

Potrivit lui Sergiu Stânciu, la Chişinău vor fi organizate mai multe acţiuni cu scopul de a diminua mesajul urii pe internet. Un flash-mob va fi desfăşurat joi, 27 februarie la Chişinău, în cadrul căruia va fi promovat mesajul campaniei. Simbolul acesteia este o inimă mare, care conţine inscripţia cu mesajul respectiv - „Fără ură”.

Campania nu are ca scop de a limita libertatea de exprimare on-line, dar este împotriva expresiilor de ură on-line în toate formele sale, inclusiv a celor care afectează cel mai mult tinerii. Republica Moldova va participa la această campanie alături de 37 de ţări europene. În acest scop a fost creat un comitet organizatoric, din care fac parte aţât reprezentanţi ai instituţiilor de stat, cât şi ai organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale din ţară, instituţiilor media ş.a.

Lansată la nivel european, Campania va fi desfăşurată de tineri, cu suportul instituţiiilor, organizaţiilor de tineret şi mass-media, incluzând elemente şi activităţi educaţionale importante, organizate în mediu offline – ateliere, seminare, conferinţe, evenimente de tineret, festivaluri şi flashmob-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor