MRU încinge spiritele în coaliţie. Oprea i-a convocat pe Plumb, Oprişan şi Tăriceanu la Guvern

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Eugen Horoiu \ Epoch Times România)

Nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru şefia SIE au aprins spiritele în coaliţia la putere. Dacă PSD-ul şi satelitul său, ALDE, se declară ferm împotriva acestei numiri, premierul interimar Gabriel Oprea, continuă să susţinea propunerea lui Klaus Iohannis.

Deşi aflaţi pe poziţii aparent ireconciliabile, liderii coaliţiilor la putere continuă însă discuţiile pe acest subiect anterior discuţiilor oficiale din Parlament pe această temă.

Potrivit Realitatea.net, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, au venit la Guvern, convocaţi de Gabriel Oprea, urmând să aibă, ulterior, şi o discuţie cu preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu.

Discuţia are loc după ce Biroul Politic Naţional al PSD a decis că nu îl susţine pe MRU la conducerea SIE, urmând ca parlamentarii social-democraţi să decidă, luni după-amiază, dacă vor acorda un vot negativ sau nu se vor prezenţa la vot. În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea, acesta a anunţat în repetate rânduri că UNPR va vota în favoarea numirii lui Ungureanu la SIE.

Şi Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat poziţia cât se poate de tranşant, afirmând nu doar că este împotriva numirii lui MRU ci şi că o şedinţă a coaliţiei la Guvern nu i se pare "cea mai potrivită" în condiţiile în care subiectul zilei este legat de numirea şefului SIE.

"E bine ca şedinţele politice să nu le ţinem la sediul Guvernului, pentru că Guvernul este puterea executivă şi noi, discuţiile politice, le putem face oriunde în alt spaţiu, la Parlament, la sediile partidelor, dar este de evitat să facem astfel de discuţii la Guvern. Când astăzi subiectul principal este votul pentru numirea şefului SIE, o şedinţă a coaliţiei nu mi se pare cea mai potrivită. Mai degrabă, cred că trebuie să ne întâlnim noi cu PSD, ceea ce am şi discutat şi convenit, să stabilim din punct de vedere tactic cum vom proceda în continuare", a declarat Tăriceanu, citat de Hotnews, luni, la Senat.

Tăriceanu a criticat şi declaraţiile lui Oprea, care a afirmat că-l va susţine pe MRU în temeiul interesului naţional: "Trebuie să disociem lucrurile. Noi aici nu discutăm despre instituţii, ci despre persoană care urma sa conducă destinele instituţiei sau poate, în fine, "destinele" este poate un cuvânt prea pretenţios, dar întotdeauna persoanele trebuie alese cu grijă, mai ales în astfel de funcţii", a declarat Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, şeful Senatului a contrazis-o şi pe şefa interimară a PSD, Rovana Plumb care, la şedinţa Biroului Naţional al PSD de luni a declarat, în prezenţa lui Gabriel Oprea, că guvernarea este stabilă şi coaliţia funcţionează în parametri normali.

"Coaliţia presupune decizii comune, mai ales că suntem aici, în Parlament, prin votul cetăţenilor, dat în 2012. Nu ne putem ascunde după deget. După părerea mea, e o decizie care nu ţine cont de interesele cetăţenilor, ale alegătorilor şi ne pune în situaţia pe care o ştiţi", a declarat ALDE.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt convocate astăzi a a stabili calendarul audierii şi votării noului director al Serviciului de Informaţii Externe, post pentru care preşedintele Iohannis l-a propus pe MRU.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne