Moţiunea simplă pe buget a PDL, respinsă de deputaţi, marţi, cu 130 de voturi “împotrivă”, 43 de voturi “pentru” şi 15 abţineri

Ana Petrescu
23.10.2012

UPDATE: Moţiunea simplă a PDL “Guvernul USL- frâna de motor a bugetului" a fost respinsă în şedinţa, de marţi, a plenului Camerei Deputaţilor, cu 130 de voturi “împotrivă”, 43 de voturi “pentru” şi 15 abţineri.

PDL a depus, lunea trecută, o moţiune simplă pe tema bugetului, semnată de 59 de deputaţi PDL, şi a cerut depunerea bugetului pe 2013 în Parlament până la 1 noiembrie.

Democrat-liberalii au anunţat că vor depune câte o moţiune în fiecare săptămâna la adresa actualului Guvern pe care nu îl consideră potrivit pentru a conduce ţara. Până acum, moţiunile nu au avut succes pentru că majoritatea din Parlament aparţine USL.

***

Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, care prezidează şedinţa de marţi din Camera Deputaţilor, a anunţat că "persoane neautorizate" au intrat în sala de plen şi au împărţit afişe pe mesele parlamentarilor PDL pe care scrie „USL a scumpit motorina şi benzina cu 14%”, „USL a tăiat 20.000 de locuri de muncă, "USL a risipit 5 miliarde de euro”, "USL a tăiat investiţiile”, „USL a scumpit gazele”. Astfel, deputatul social-democrat le-a cerut acestor persoane să părăsească incinta.

Parlamentarii din Camera Deputaţilor dezbat marţi, moţiunea simplă a PDL "Guvernul USL- frâna de motor a bugetului".

Deputaţii PDL, solicită, în textul moţiunii, prezentarea bugetului de stat şi a bugetului pentru asigurările sociale pe 2013 până la 1 noiembrie 2012.

De asemenea, PDL acuză actuala guvernare că nu susţin intrarea în zona euro, că favorizează explozia cursului valutar şi că accentuează criza economică şi financiară.

Astfel, democrat-liberalii precizează că , din cauza amânării prezentării, dezbaterii, adoptării şi promulgării Legii bugetului, ”pentru ca la USL alegerile au prioritate”, există riscul de a intra în 2013 fără a avea un buget.

Totodată, PDL susţine că actuala guvernare USL-ista periclitează salariile şi pensiile şi blochează crearea de noi locuri de muncă.
Moţiunea simplă dezbătută, marţi în plenul Camerei Deputaţilor relevă şi faptul că Guvernul a dus deficitul bugetar spre o evoluţie negativă, ţinta pentru acest an fiind crescută de la 1,9% la 2,2% din PIB, că a fost devansată majorarea tarifelor la gaz şi energie şi că s-au redus fondurile de investiţii.

Conform grupului parlamentar PDL, guvernanţii nu au gestionat bine domeniul finanţelor, iar deciziile luate la nivel de minister au fost influenţate de “alte personaje politice”. Totodată, guvernarea nu şi-a respectat angajamentele faţă de factorii internaţionali.
Democrat-liberalii îi mai critică pentru “traiul tot mai greu al românilor, pentru creşterea preţurilor la alimente, pentru haosul creat în mediul de afaceri”.

În moţiune se mai solicită anularea Ordonanţei de Urgenţă 47/2012 care prevede ca proiectul de buget, al cărui termen de depunere era data de 15 octombrie, să fie depus abia după 20 de zile de la învestirea noului Guvern, rezultat în urma alegerilor parlamentare.

Florin Georgescu, în plenul Camerei Deputaţilor: "Nu pot fi de acord cu criticile pentru că nu corespund realităţii"

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, prezent în şedinţa, de marţi, a plenului Camerei Deputaţilor, a declarat că toate datele prezentate în textul moţiunii simple pe buget a PDL "nu corespund realităţii".

Totodată, Georgescu le-a replicat democrat-liberalilor că s-au întors prea târziu cu faţa spre popor. Acesta a precizat că preţurile la alimente au crescut din cauza secetei şi că România face împrumuturi pe piaţa externă la dobânzi avantajoase.

"România este angajată într-un acord de timp preventiv cu organismele financiare ce asigură predictibilitate politicii Guvernului. În prealabil cu depunerea bugetului la Parlament, el trebuie negociat cu partenerii externi. Următoarea misiunii a FMI la Bucureşti este 4-16 noiembrie", a afirmat Florin Georgescu.

De asemenea, ministrul de Finanţe a dat replică la criticile aduse de PDL şi a prezentat măsurile recuperatorii ale actualei guvernări ale Uniunii Social-Liberale.

"Afirmaţiile că un Guvern PDL ar fi negociat mai bine liberalizarea preţului la gaze le considerăm nejusticate. Stimaţi semnatari în condiţiile în care se afla economia România în luna mai, nu se putea obţine un calendar mai bun, din cauza întârzierilor guvernelor anterioare. Au fost renegociate toate contractele cu băieţii deştepţi. S-au accelerat reformele structurale. De la Oltchim s-au scurs sume importante din bani către băieţii deştepţi din chimie", a susţinut Florin Georgescu în discursul său din Parlament.

Florin Georgescu a precizat că bugetul pe 2013 nu a fost încă depus deoarece partenerii externi nu fac negocieri atunci când se află în "plină campanie electorală".

"Nu poţi să depui un asemenea act fără să negociezi cum trebuie cu partenerii externi. V-am explicat că dânşii nu negociază în plină campanie electorală, cu un anumit guvern. putem discuta doar parametrii pe larg, cât va fi rata inflaţiei, deficitul bugetar, dar nu putem depune un buget până la o anumită perioadă pentru că necesită foarte mult timp. Din punct de vedere politic, bugetul ar fi fost un subiect de discuţie interesant. Referitor la tarifele de la energie electrică şi gaze, aş dori să păstrăm adevărul. În februarie 2012, guvernul de atunci a negoicat cu partenerii externi o majorare cu 5% a energiei electrice tot atunci, s-a asumat calendarul liberalizării preţurilor la energie. Deci guvernul care era în februarie 2012, nu dau nume", a explicat ministrul de Finanţe.

Moţiunea simplă a PDL "Guvernul USL- frâna de motor a bugetului", iniţiată de 59 de deputaţi democrat liberali, a fost citită, marţi, de Adrian Niţu.

De asemenea, deputatul PDL, Adrian Niţu a precizat în plen că prin această moţiune democrat-liberalii vor să atragă "atenţia asupra greşelilor făcute de USL din cauza incompetenţei guvernului. Vrem ca românii să afle de ce vor avea greutăţi în această iarnă. Acest guvern ar urma strategia după mine, potopul. Faptul că nu prezentaţi bugetul pe 2013 este grav".

Şi fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a luat cuvântul în cadrul şedinţei, după discursul lui Florin Georgescu. Astfel, acesta l-a criticat pe actualul ministru Finanţe şi pe primul ministru Victor Ponta.

"De ce aţi tăiat banii de investiţii, având ca efect reducerea locurilor de muncă? Domnul ministru faceţi parte dintr-un Guvern care a tăiat banii din sectorul privat. Sute de mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Nu aţi luat contact cu oamenii, ci cu interesele de grup din energie. Când domnul Ponta tace, puteţi lua un împrumut cu randament scăzut. Este bine când domnul Ponta tace, pentru că atunci când a spus că nu sunt bani, aţi luat un alt tip de împrumut", a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.

În plus, Ialomiţianu a precizat că Guvernul nu a dat ajutoare compensatorii cetăţenilor şi că atunci când au fost reîntregite salariile cu 8%, au beneficiat de acest lucru tot persoanele cu venituri mari.

"Guvernul era obligat să dea ajutoare compensatorii pentru persoanele vulnerabile, lucru ce nu s-a întamplat. Aţi lovit în persoanele cu venituri mici, i-aţi neglijat pe cei cu pensiile mici. Când aţi reîntregit salariile cu 8%, aţi dat tot la cei cu venituri mari. Voi, cei de la USL trăiţi foarte bine din inflaţie. Vă doresc succes în alegeri şi să vă duceţi la cei care nu-şi pot plăti utilităţile şi au rămas cu cămăra goală", a conchis Gheorghe Ialomiţianu.

Fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL, Eugen Nicolăescu a precizat că moţiunea simplă a democrat-liberalilor este "material ipocrit, fără nicio logică şi concepţie, plin de minciuni, scris de amatori".

La începutul şedinţei, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc care prezidează dezbaterea, de marţi, din plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat că în sală sunt prezenţi 255 de parlamentari, iar 55 dintre aceştia sunt absenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor