Moţiunea PDL “Dăunătorii USL distrug agricultura”, respinsă marţi în plenul Camerei Deputaţilor

Ana Petrescu
09.10.2012

UPDATE 2 Moţiunea simplă, iniţiată de 59 de deputaţi PDL, intitulată "Dăunătorii USL distrug agricultura", a fost respinsă, marţi, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor cu 148 de voturi "împotrivă", 73 de voturi "pentru" şi 18 abţineri.

În textul moţiunii, PDL acuză Guvernul Ponta şi pe ministrul Daniel Constantin că nu au respectat numeroase promisiuni făcute fermierilor, nu au restructurat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi nu au acordat sprijin înfiinţării Camerelor agricole.

Moţiunea simplă a fost depusă de grupul parlamentar PDL pe data de 2 octombrie, democrat-liberalii cerând demisia ministrului de resort, Daniel Constantin din cauza nerespectării angajamentelor pe care şi le-a luat la instalarea în funcţie.

UPDATE 1 Democrat-liberalul Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii a declarat, în cadrul şedinţei plenului Camerei Deputaţilor, că Daniel Constantin minte "cu o nonşalanţă dezarmantă" în legătură cu progresele şi realizările sale ca ministrul a Agriculturii. Totodată, Fuia l-a întrebat pe actualul şef MADR dacă şi-a plătit datoriile faţă de Dan Voiculescu.

"Trebuie să recunosc că minţiţi cu o nonşalanţă dezarmantă. Ne spuneţi că aţi suplimentat bugetul pentru irigaţii şi că aţi irigat 270.000 de hectare. Nu-i adevarat, aţi irigat numai 80.000 de hectare. Domnule ministru, fermierii şi noi avem o curiozitate. V-aţi achitat datoria către domnul Voiculescu? Pentru că sunt mulţi români, inclusiv angajaţii de la Oltchim, care ar dori să beneficieze, în condiţiile pe care le aveţi dumneavostră, de un credit pe zece ani fără dobândă. Vă cer demisia pentru implicarea dumneavoastră în tentativa de fraudare a fondurilor europene. V-am un plan de acţiune şi 36 de proiecte de asistenţă tehnică în domeniul agriculturii, dintre care opt erau în derulare, dar dumneavoastră domnule ministru Constantin aţi schimbat criteriile de avansare, pentru a frauda cu 36 milioane de euro bugetul acestora", a conchis Stelian Fuia.

***

Camera Deputaţilor a dezbătut marţi moţiunea simplă PDL intitulată “Dăunătorii USL distrug agricultura”. Textul moţiunii a fost citit de deputatul PDL Tinel Gheorghe. Astfel, în document, democrat-liberalii acuză actuala guvernare că a dat speranţe fermierilor prin anunţarea ajutorului pentru secetă, care este insuficientă. În plus, acest ajutor financiar a fost acordată în funcţie de numărul de hectare deţinut de fiecare fermier. Astfel, potrivit lui Tinel Gheorghe, USL a introdus conceptul de “secetă diferenţiată”.

Pe de altă parte, reprezentantul Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a afirmat că moţiunea propusă marţi de PDL, în cadrul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, este o bună ocazie pentru a prezenta Parlamentului problemele create în acest domeniu de democrat-liberali, cât şi indicarea lucrurilor bune iniţiate pentru agricultură în această perioadă.

Principalele declaraţii ale şefului MADR, Daniel Constantin:

“-Abia aştept să spun Parlamentului cum PDL a devalizat sistemul de irigaţii din România, cum a concediat 3.000 de oameni din sistemul de îmbunătăţiri funciare şi cum a externalizat toate serviciile pe care Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare trebuie să le presteze cu personal propriu. O să explic, de asemenea, de ce bugetul MADR este cel mai mic buget de după 1989 şi cum acesta a fost direcţionat, din păcate, către firmele de partid. O să îmi facă plăcere să fac acest lucru şi la nivelul Parlamentului, cu toate că am mai vorbit în public de toate aceste probleme.

-Aţi devalizat şi vă acuz în mod public, domnule Tabără, prin Ordonanţa 82, aţi devalizat sistemul de irigaţii din România. În anul 2010, la propunerea dumneavoastră şi cu acordul premierului Boc, care vă era şi şef de partid, aţi aprobat ordonanţa 82 prin care aţi dat afară din sistemul de îmbunătăţiri funciare 3.500 de oameni din cei 5.000 care gestionau patrimoniul pe care îl aveam. Prin această măsură pe care aţi luat-o, domnule Tabără, 30% din infrastructura de irigaţii din proprietatea statului a fost imediat vândută la fier vechi.

-Combaterea evaziunii fiscale spusă de un pedelist este deja un pleonasm. În timpul guvernării PDL, evaziunea a ajuns la cote alarmante şi vreau să vă dau un singur exemplu. Pe zona de panificaţie atunci aţi luat măsura de majorare la TVA de la 19 la 24, iar evaziunea fiscală a crescut la peste 70%. Acesta este efectul unei politici inconştiente, inclusiv în domeniul agriculturii.

-O să profit de ocazie să spun foarte multe lucruri bune care s-au făcut la MADR, din punctul meu de vedere. Voi scoate în evidenţă faptul că este pentru prima dată când se alocă un buget suplimentar la rectificarea bugetară pentru MADR pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, dar şi pentru a acorda nivelul maxim al subvenţiilor pe care îl permite Comisia Europeană. Este vorba de 100 de milioane de euro, care vor fi la dispoziţia MADR la sfârşitul lunii octombrie. Acest lucru arată că USL pune în practică ceea ce a spus în programul de guvernare şi anume că agricultura este elementul esenţial de dezvoltare a economiei româneşti, alături de energie.

-Este primul an în care fermierii nu mai plătesc pierderile din sistem. În luna iulie, mai exact în data de 12 iulie, a fost semnat ordinul de ministru 146 prin care fermierii pentru prima dată, în ultima ani, au acces la un tarif pentru apa de irigaţii cu 20% mai mic decât au avut iniţial. Dacă în guvernarea PDL, domnul Videanu a înţeles să fie partenerul băieţilor deştepţi acordând energie electrică pentru aceştia, Guvernul USL a decis să fie partenerul agricultorilor. Printr-un acord cu Apele Române este pentru prima oară când fermierii plătesc doar ceea ce se consumă şi ca energie şi ca apa. De asemenea, gradul absorţiei fondurilor europene a crescut de la 36.19% la 50% în timpul mandatului meu, iar măsura 121 pentru sprijinirea zootehniei va fi redeschisă.”

Totodată, Daniel Constantin a precizat, în discursul său, că PDL are o obsesie cu privire la Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC şi ca procesul pe care Voiculescu îl are cu ministerul Agriculturii, respectiv cu Institutul de Chimie Alimentară nu poate fi judecat decât de justiţie. "Sunteţi urmaşii lui Traian, din păcate ai lui Traian Băsescu", a adăugat Constantin.

Recent, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat că, în ceea ce priveşte posibilitatea ca moţiunea pe Agricultură să fie votată marţi în plenul Camerei Deputaţilor, democrat-liberalii „nu sunt ipocriţi" să creadă că ei sunt mai mulţi decât majoritatea, dar acesta acţiune reprezintă o bună ocazie pentru abordarea unor astfel de probleme.

,,Le-am promis în fiecare săptămână câte o moţiune în funcţie de problemele pe care le au românii. Dacă românii nu au probleme, nu avem nici noi moţiuni. În ceea ce priveşte şansele moţiunii pe Agricultură, nu pot să evaluez că această moţiune va avea şanse dacă ei se mobilizează să treacă. Adică nu sunt ipocrit să spun că noi putem fi mai mulţi decât majoritatea, nu avem cum. Dar este un semnal foarte bun, se discută asemenea probleme, iar guvernul este obligat să ia act de asemenea probleme şi, acolo unde ele se confirmă, să ia măsuri foarte rapide", a concluzionat Cezar Preda.

La începutul şedinţei de plen condusă de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, erau prezenţi 170 de deputaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor