Adrian Rădulescu acuză: „Daniel Constantin şi USL sunt adevăraţii dăunători ai agriculturii româneşti”

Ioana Statescu
07.10.2012

Democrat-liberalul Adrian Rădulescu, Preşedintele Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în viziunea formaţiunii pe care o reprezintă, actualul Ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, precum şi întreg guvernul USL sunt „adevăraţii dăunători ai agriculturii româneşti”. În plus, Adrian Rădulescu a cerut demisia actualului ministru al Agriculturii.

''PDL consideră că Daniel Constantin şi guvernul USL dau dovada unei minime preocupări şi competenţe în domeniu, riscă să producă prejudicii majore agricultorilor şi să plaseze România la coada Europei în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. Din acest motiv, Daniel Constantin trebuie să demisioneze”, a afirmat Adrian Rădulescu.

De asemenea, Preşedintele Comisiei de agricultură a adus acuzaţii grave ministrului Daniel Constantin. Deşi în anul 2011, România a avut un an agricol „extrem de bun”, aşa cum afirmă Adrian Rădulescu, preluarea mandatului agriculturii de către Daniel Constantin a coincis, în viziunea democrat- liberalului, cu declinul acestui sector, agricultura românească fiind acum “în derivă”.

“Pentru a servi clientela politică, ministrul Daniel Constantin a dispus numirea a 50 de directori generali adjuncţi pentru supervizarea activităţii directorilor din agenţiile regionale şi teritoriale pentru dezvoltare rurală şi pescuit. Aceasta ne costă pe toţi peste un milion de euro pe an. Banii provin din sumele de asistenţă tehnică pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru a angaja experţi tehnici şi nicidecum pentru a rezolva problemele de partid şi clientelism”, a declarat Adrian Rădulescu.

Deputatul PDL a atras atenţia şi asupra incapacităţii sectorului agricol de a accesa fonduri europene, întrucât ministrul Daniel Constantin şi guvernul Ponta „au depăşit complet calendarul de implementare a tuturor măsurilor pe fonduri europene”.

„În ce priveşte măsura 125, sprijin pentru infrastructura din irigaţii, aceasta nu poate fi deloc accesată. Nu există încă niciun proiect pe măsura 125 deşi fosta guvernare a creat cadrul legal de accesare şi garantare a utilizatorilor de ape. Guvernul Ponta şi ministrul Constantin nu au făcut nimic să rezolve problema eliminării plăţii de TVA de către aceste asociaţii. Fermierii nu pot accesa cele 60 de milioane de euro din fonduri europene şi nu-şi pot moderniza infrastructura de irigaţii, pentru că guvernul Ponta nu s-a ocupat de rezolvarea unor probleme simple de procedură fiscală. Practic, plata TVA-ului”, a subliniat deputatul Adrian Rădulescu.

În plus, potrivit acestuia, actual guvern şi Daniel Constantin se fac vinovaţi că „nu au făcut absolut nimic pentru a transfera plata ajutorului pentru bunăstarea păsărilor din bugetul naţional pe fonduri europene”.

''Reamintesc că guvernul PDL a iniţiat şi a obţinut acceptul Comisiei Europene ca ajutorul pentru cele două măsuri de bunăstare pentru cele două specii, pasăre şi porc, să fie plătită din fonduri europene. Datorită insistenţei cu care guvernul PDL a acţionat, începând cu 15 iulie 2012, ajutorul privind bunăstarea speciei porci sunt plătite din fonduri europene. Această măsură face o economie la bugetul de stat de 120 de milioane de euro pe an. Era de datoria guvernului Ponta să continue procedurile la Comisia Europeană şi în ceea ce priveşte bunăstarea pentru păsări, care ar fi adus statului o economie de 130 de milioane de euro pe an. Rezultatul indiferenţei guvernului Ponta: crescătorii de păsări riscă să rămână fără ajutoare în trimestrul IV al anului, pentru că guvernul în acest moment nu are bani să le acopere din fonduri proprii', a arătat Adrian Rădulescu.

Conform declaraţiilor făcute de Preşedintele Comisie pentru Agricultură, Daniel Constantin este vinovat şi că nu a continuat procedurile prin care statul trebuia să îşi recupereze cei 400 de milioane de lei pe care arendaşii şi concesionarii îi datorează pe pământul arendat sau concesionat de la Agenţia Domeniilor Statului.

„Pe cine încearcă Daniel Constantin să protejeze? E clar că nu conduce Ministerul Agriculturii cu gândul la agricultorii români sau la cetăţenii României”, a declarat membrul PDL.

Adrian Rădulescu a mai adăugat că pe 9 octombrie se va dezbate în Camera Deputaţilor moţiunea PDL intitulată ''Dăunătorii USL distrug agricultura''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor