Moţiune de cenzură a comuniştilor din Republica Moldova respinsă de Parlament

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
03.04.2014

Parlamentul din Republica Moldova a respins moţiunea de cenzură iniţiată de fracţiunea Partidului Comuniştilor împotriva guvernului. Conform unimedia.md, doar 40 deputaţi din 101 au votat în favoarea retragerii încrederii faţă de Cabinetul de Miniştri.

Aceasta a fost cea de-a patra moţiune împotriva Guvernului şi membrilor Guvernului Leancă respinsă în decurs de un an de zile şi a avut la baza o presupusă „aliniere” a Republicii Moldova la sancţiunile UE faţă de Federaţia Rusă.

"Nu aveţi argumente, v-aţi construit pledoaria pe falsuri şi minciuni", a declarat premierul Moldovei, Iurie Leancă arătând că "moţiunea comuniştilor reprezintă o manipulare a textelor oficiale emise de Uniunea Europeană."

"Moldova şi alte state non membre UE s-a aliniat deciziei Consiliului European prin care citez: Se impune îngheţarea fondurilor şi resurselor economice ale persoanelor identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean şi ale persoanelor răspunzătoare de încălcare a drepturilor omului în Ucraina. Mai exact, sancţiunile la care s-a aliniat Republica Moldova vizează 18 foşti oficiali ucraineni şi nu afectează în niciun fel statul ucrainean sau întreg poporul ucrainean”, a declarat premierul.

Leancă a profitat de această ocazie pentru a scoate în evidenţă realizările guvernului său, reamintind că prin munca susţinută a colegilor săi de guvernare, Moldova "a parcurs ultima etapă în procesul de obţinere a regimului fără vize."

"Ţin să felicit toţi colegii din coaliţia pro-europeană şi cei ce nu fac parte astăzi dar au făcut anterior. Vreau să felicit în mod special şi colegii mei din echipă guvernamentală care au negociat şi sâmbătă şi duminică şi în afara zilelor de lucru" a felicitat Leancă echipa guvernamentală care a lucrat la obţinerea dreptului de călătorie fără vize a moldovenilor în spaţiul Schengen.

Leancă a mai anunţat, în faţa Parlamentului că, în semn de mulţumire pentru acest efort, comuniştii nu s-au rezumat la moţiune de cenzură ci deputatul comunist Grigore Petrenco a ameninţat că personal îi "va scoate cu picioarele înainte" pe vicepremierul Natalia Gherman şi pe viceministrul Economiei Octavian Calmâc, când va veni la guvernare

"Dar iată că pentru faptul că au adus o libertate nemaipomenită pentru cetăţeanul din Republica Moldova de a călători nestingherit astăzi sunt ameninţaţi şi cu moartea. Vedeţi, stimaţi cetăţeni cum înţeleg comuniştii să mulţumească pentru această muncă titanică pentru un drept fundamental" a afirmat Leancă, sugerându-le comuniştilor să-şi facă paşaport biometric, căci, după alegeri, vor rămâne fără paşaportul diplomatic şi vor călători ca simpli cetăţeni.

Unimedia reaminteşte că în 2013 comuniştii au propus 2 moţiuni simple asupra politicilor în domeniul de apărare şi militar precum şi o moţiune asupra politicilor în domeniul educaţional, ambele respinse de majoritatea parlamentară. Tot comuniştii au înregistrat în Parlament 3 moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Leancă, de asemenea respinse de deputaţii din coaliţia majoritară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor