Moscova şi Kievul cad de acord să creeze zone demilitarizate în Ucraina

Moscova şi Kievul au căzut de acord să creeze unele zone demilitarizate în zonele ocupate de rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, susţine Germania.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015.
Rebel separatist în Doneţk, estul Ucrainei, 29 octombrie 2015. (Captură Foto)

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a făcut anunţul privind crearea unor zone demilitarizate în Ucraina după discuţiile ce au avut loc miercuri în Berlin cu omologii rus, ucrainean şi francez - Serghei Lavrov, Pavlo Klimkin şi Jean-Marc Ayrault.

El a subliniat faptul că implementarea noilor măsuri va fi un mare pas înainte pentru derularea discuţiilor şi va duce la consolidarea acordului fragil actual de încetare a focului.

În timpul întâlnirii de trei ore, participanţii au mai căzut de acord asupra altor măsuri, printre care îmbunătăţirea schimbului de informaţii şi suspendarea exerciţiilor militare în apropierea liniei de frontieră, care delimitează zonele ocupate de rebelii separatişti pro-ruşi de teritoriul ucrainean.

Steinmeier a adăugat că Rusia şi Ucraina au fost de acord şi cu accelerarea măsurilor de soluţionare a conflictului sub supravegherea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Diplomatul german a declarat că, în ciuda anumitor progrese, discuţiile au eşuat să rezolve problema desfăşurării alegerilor locale.

“Cel mai mare pericol este intensificarea din nou a conflictului. Presupun că părţile conflictului doresc ca discuţiile să progreseze. Doar acest lucru poate preveni o relansare a ostilităţilor”, a susţinut Steinmeier.

În februarie 2015, părţile combatante au semnat un acord pentru încetarea focului, numit Minsk II, sub supravegherea Rusiei, Germaniei şi Franţei. Cu câteva luni înainte, în septembrie 2014, a fost încheiat un armistiţiu iniţial în capitala belarusă Minsk. Totuşi, ambele tabere s-au acuzat reciproc de multe ori de încălcarea acordului de încetare a focului.

Provinciile estice ucrainene Doneţk şi Lugansk au fost zguduite de lupte sângeroase între separatiştii pro-ruşi şi armata ucraineană începând cu aprilie 2014.

Conflictul a provocat până acum aproximativ 9.200 de morţi şi peste 21.000 de răniţi, conform Naţiunilor Unite.

Kievul şi aliaţii săi, inclusiv SUA, au acuzat Rusia că înarmează şi susţine separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie negată vehement de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe