Mormoni americani masacraţi de traficanţii mexicani: 9 morţi, unii arşi de vii

Ambuscada era destinată familiei LeBarón. Grupul de bărbaţi înarmaţi a atacat trei mame care călătoreau cu cei 14 copii. Procurorul general al statului Chihuahua afirmă: „Bilanţul deceselor nu este definitivat”
Un cadru al clipului video care arată maşina carbonizată, publicat de o rudă a victimelor
Un cadru al clipului video care arată maşina carbonizată, publicat de o rudă a victimelor (captură web)

În Mexic, o bandă de asasini a prins într-o ambuscadă un grup de mormoni americani. Trei femei şi şase copii au fost asasinaţi, un alt copil este dispărut. Este foarte probabil ca unii dintre ei să fi fost arşi de vii, aspecte atroce care trebuie încă verificate. Iată un bilanţ provizoriu pentru un masacru, deocamdată, fără un motiv aparent.

Convoiul

Convoiul de vehicule, care transporta numeroşi mormoni, se deplasa luni, 4 noiembrie, într-o zonă de la graniţa dintre Statele Sonora şi Chihuahua, când s-a trezit sub focul oamenilor înarmaţi. Ucigaşii au tras asupra uneia dintre femeile care a ieşit dintr-un vehicul, cu mâinile sus, au alergat după copiii care au încercat să scape şi apoi i-au ucis cu sânge rece. Apoi au repetat atacul la câţiva kilometri distanţă asupra restului convoiului.

În prima ambuscadă au ucis-o pe Rohita LeBaron, împreună cu ea un băieţel de 11 ani şi o fetiţă de 9 ani şi alţi doi gemeni de doar 1 an. Masacrul s-a repetat puţin mai târziu. Infractorii au blocat alte maşini, ucigând câteva femei şi alţi minori. Vehiculele au fost apoi incendiate. Martorii susţin că este foarte probabil ca unul dintre SUV-uri să fi luat foc din cauza gloanţelor, nelăsând nicio şansă celor aflaţi la bord.

Dar acestea sunt încă reconstituiri inexacte, imaginea s-ar putea schimba, precum şi profilurile vinovaţilor. Ştirile s-au aflat cu o oarecare dificultate, întrucât, timp de câteva ore, zona de asalt a rămas izolată din cauza prezenţei unor oameni înarmaţi.

Familia LeBarón

Începând cu anii 1940, în Mexic s-a înfiinţat o comunitate de mormoni, un nucleu care, în trecut, a mai fost victima unor agresiuni. Şi chiar familia LeBarón a fost ţinta narcotraficanţilor, deoarece aceştia nu au agreat niciodată poziţia anti-violenţă a familiei. Cu toate acestea, membrii familiei au susţinut că nu au existat ameninţări recente sau probleme particulare, cu excepţia celor care implică regiuni mexicane întregi.

Din păcate, tragediile din Mexic pot ascunde implicaţii care nu sunt întotdeauna clare.

Masacrul a avut loc după săptămâni dificile pentru autorităţile mexicane. Bilanţul războiului narcoticelor - unde, nu numai cartelurile, dar şi echipele morţii - continuă să crească. Între timp, guvernul a fost nevoit să sufere o umilinţa eiberării fiului lui El Chapo, după ce bandiţii au paralizat oraşul cu un atac în stil gherilă, bătălie care a declanşat un conflict dur între puterea militară şi cea executivă. Fostul general mexican Carlo Gaytàn, vorbind în numele multor colegi, a criticat strategia şi alegerile preşedintelui Obrador care a răspuns dur: nu voi permite o lovitură de stat. Iată semnale tulburătoare într-o ţară sfâşiată. Şi nu există nicio îndoială că masacrul mormonilor va avea repercusiuni şi mai puternice.

Avertismentul

Nu se putea ca masacrul să nu provoace reacţii transfrontaliere. Donald Trump a lansat un mesaj pe Twitter împotriva celor pe care i-a numit „monştri”. „A sosit momentul pentru Mexic - a scris el - să ducă un război, cu ajutorul SUA, împotriva cartelurilor pentru a le elimina. Noi aşteptăm un apel din partea noului vostru mare preşedinte". Se poate spune că aceasta este o ofertă de colaborare directă din partea preşedintelui Trump, întrucât Washingtonul, de ani de zile, sprijină cu informaţii şi resurse Marina mexicană în lupta împotriva criminalităţii.

Nu este clar câţi supravieţuitori sunt, unii ar fi putut să fugă în pădure. Procurorul general al statului Chihuahua, Cesar Augusto Peniche, a confirmat că numărul victimelor „nu este încă finalizat”.

Comunitatea afectată este formată din descendenţii mormonilor care au fugit din Statele Unite în secolul al XIX-lea, după ce au fost persecutaţi pentru tradiţiile lor. Mulţi mormoni din Mexic se bucură de dublă cetăţenie mexicană şi americană.

Mai multe informaţii: Mexican cartel massacre: 9 Americans, including 6 children from Mormon offshoot murdered