Moody's: România este expusă riscurilor de curs valutar

(photos.com)

Agenţia internaţională de rating Moody's a atenţionat, luni, că România este expusă riscurilor de curs valutar din cauza nivelului ridicat al împrumuturilor în monedă străină, relatează Ştiripesurse.

Potrivit unui raport privind perspectivele pieţelor bancare europene pentru anul viitor, economiile şi sistemele bancare din Europa Centrală şi de Est sunt în curs de recuperare.

Cu toate acestea, sistemele bancare din ţările centrale şi est europene, precum România şi Ungaria, ”vor fi expuse la volatilitatea cursului de schimb valutar pe parcursul anului 2015”, din cauza nivelului ridicat al împrumuturilor în valută.

De asemenea, agenţia de rating mai semnalează că pe parcursul anului viitor băncile europene vor continua să efectueze schimbări menite să reducă costurile, determinând unele instituţii să efectueze schimbări ale modelului de afaceri urmărit în prezent.

Din raport mai reiese că multe dintre schimbările sistemelor bancare europene se desfăşoară pe fondul crizei din Ucraina şi al riscurilor geopolitice din ultima perioadă, care aduc factori de risc suplimentari.