Monsson Alma construieşte un parc fotovoltaic de 1 MW în judeţul Constanţa

Epoch Times România
28.03.2012

Monsson Alma, cel mai mare dezvoltator român de proiecte eoliene, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, vrea să construiască un parc fotovoltaic de 1 MW în comuna Gălbiori, din judeţul Constanţa.

Compania are deja un contract de racord la reţea cu Transelectrica pentru acest proiect. Contractul a fost obţinut în 14 iunie 2011 şi are un termen de valabilitate de doi ani, prin urmare proiectul trebuie să fie gata până în vara anului viitor.

Monsson Alma a dezvoltat până acum proiecte eoliene de peste 2.400 de MW, cel mai mare fiind cel de la Fântânele-Cogealac de 600 de MW, cumpărat de CEZ în 2008, care va deveni cel mai mare parc eolian terestru din Europa.

În prezent, în România există parcuri fotovoltaice de doar 2 MW, dar companiile din domeniu au în plan construirea, în următorii doi ani, a unor proiecte de acest tip care vor însuma 300 de MW, potrivit datelor Transelectrica.

Cel mai mare proiect va avea o capacitate de 48 de MW şi va fi dezvoltat de firma Coroana Soarelui SRL, în judeţul Dolj.

Pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic este nevoie de o investiţie între 3 şi 4 milioane de euro pe MW.

Producătorii de electricitate din radiaţiile solare primesc şase certificate verzi pentru un MWh de energie livrat în reţea, în cadrul schemei de sprijin care este aplicată începând din toamna 2011. Ei vând aceste certificate pe o piaţă specializată, iar preţul unui certificat este între 27 şi 55 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor