Papahagi despre problemele din M10: Să nu se bucure duşmanii noştri, M10 se va înfiinţa şi va conta

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Acum câteva zile Mihai Politeanu, mâna dreaptă a Monicăi Macovei (consilierul ei personal de mai bine de 10 ani), a decis să plece din M10 unde ocupa funcţia de preşedinte al filialei bucureştene, fiind urmat de o serie de alţi membri de marcă ai filialei. În lumina avalanşei de zvonuri declanşate de incident, Adrian Papahagi a transmis un mesaj în care recunoaşte că demisiile acestora sunt regretabile pentru că erau oameni buni, competenţi şi devotaţi proiectului, însă duşmanii formaţiunii nu ar trebui să se bucure pentru ca proiectul M10 merge înainte.

Mesajul lui Adrian Papahagi

"M10 nu înseamnă nici Macovei la puterea a zecea, nici Macovei şi încă zece. Înseamnă şi Macovei, şi mii de alţi oameni, majoritatea necunoscuţi fiindcă nu au mai făcut politică. Înseamnă în primul rând un decalog politic, scris de noi, la care subscriu mulţi. Înseamnă principii şi valori, adică exact ceea ce lipseşte lumii politice fesenisto-uselist-udemeriste care a dominat România în ultimii 25 de ani – de fapt prelungirii securist-bişniţare a PCR. Înseamnă efortul unor oameni obişnuiţi şi cinstiţi de a crea o alternativă politică pentru alţi oameni obişnuiţi şi cinstiţi.

M10 e în curs de constituire. Încă ne strângem, cu greu, semnăturile: fiindcă nu le obţinem cu japca de la angajaţii primăriilor sau semnând fictiv liste obţinute de la evidenţa populaţiei, cum fac "marile partide". Le obţinem bob cu bob în stradă. Încă ne întâlnim prin cafenele: fiindcă nu cerem şi nu vom cere sedii de la stat, nu cerem şi nu acceptăm donaţii dubioase în schimbul promisiunii de a falsifica licitaţii, de a facilita restituiri şi tot tacâmul, aşa cum e cazul vechilor partide.

Încă negociem programul politic, fiindcă eu cred în valorile mele creştin-democrate, aşa cum alţii ţin la ideile lor libertariene. Fiindcă ne pasă şi nu putem să ne prezentăm cu un text irelevant, cum au făcut partidele care au trecut cu nonşalanţă de la socialism sau liberalism la o creştin-democraţie la fel de neasumată intelectual. Încă ne consultăm pe statut, fiindcă nu ne mulţumim să facem încă un copy-paste după legea partidelor politice, şi să avem practic un statut identic cu cel al celorlalte partide.

Au apărut şi primele conflicte, urmate de câteva demisii. Regretabile, fiindcă au plecat oameni buni, competenţi, devotaţi proiectului, care au muncit extrem de mult. Regretabile, fiindcă aceştia au avut partea lor, semnificativă, de dreptate şi de îndreptăţire. Regretabil şi pentru ei, nu doar pentru noi, fiindcă politica se face cu cei care rămân, nu cu cei care pleacă, cum singur am înţeles după un eşec.

Să nu se bucure însă duşmanii noştri! M10 se va înfiinţa şi va conta. Nu ştiu cât, dar nişa noastră se va lărgi. Tot mai mulţi oameni vor vedea cancerul incurabil din vechile partide şi ne vor urma. Vom deveni în 2016 un partid parlamentar (...) urmează un nou ciclu istoric. Vechiul va ceda locul noului. Iar noi pregătim aşa cum ne pricepem, modest şi cu puţinele resurse de care dispun oamenii cinstiţi în România, acest nou", scrie Adrian Papahagi pe contul său de Facebook.

M10 Bucureşti se clatină

Pe 31 martie, Mihai Politeanu şi-a anunţat demisia din M10 fără să dea explicaţii pentru gestul său. Două zile mai târziu, fostul consilier al Monicăi Macovei a revenit, pe contul său de Facebook cu o serie de comentarii din care reiese că M10 nu mai este o formă de reprezentare a valorilor în care cred cei ce s-au desprins din organizaţie:

"Mulţumesc tuturor celor care mi-au trimis e-mail-uri, sms-uri, mesaje pe FB sau m-au sunat. Nu am răspuns aproape nimănui şi îmi cer scuze. Îmi iau câteva săptămâni pentru mine să rezolv lucruri personale. Mi-au fost comunicate în ultimele zile tot felul de posibile rezolvări şi scenarii prin care să revin în M10. Vă mulţumesc, dar nu e cazul. În nicio formă şi niciodată nu voi mai reveni în această organizaţie.

Va promit, însă, că vom rămâne împreună toţi cei care suntem azi orfani de o formă de reprezentare a valorilor în care credem. Indiferent în ce formă. De altfel, asta mi se transmite şi asta îmi doresc şi eu. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în filiala Bucureşti a M10, chiar dacă rămâneţi sau nu în organizaţie. Va pot spune că băteam la fund orice organizaţie de partid existent în termeni de valoare umană, implicare, organizare şi soluţii. Şi nu glumesc.", scria joi Politeanu pe Facebook.

Un alt membru al M10 Bucureşti, Ana-Maria Itoaf, şi-a anunţat plecarea pe contul său de Facebook: "Am plecat din M10. Asta e avantajul atunci când ai toţi neuronii cu tine: alegi, vii, pleci şi eşti foarte liniştit şi mulţumit pe mai departe. Monica o să rămână pt mine, mai departe omul care a făcut multe pt ţară, omul care a adus lângă mine oameni incredibili, dar nu mă mai regăsesc în actuala formulă a M10 Bucureşti. Habar n-am ce se va întâmpla. Habar n-am dacă o să votez vreodată M10".

Într-o postare ulterioară, Ana-Maria Itoafa a adăugat că atunci "când iţi pleacă omul de bază, consilierul, după 10 ani şi ia cu el jumătate din organizaţie, e o problemă. Dar e treaba lor să o rezolve."

"Colaborarea mea cu Asociaţia M10 a luat sfârşit. Le urez mult succes celor ce au rămas şi sper să regăsească drumul spre principiile pentru care am militat timp de 8 luni. Şi nu, nu este glumă de 1 aprilie", a declarat un alt fost membru al filialei, Mircea Şerdin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne