DOLIU în PSD. Opoziţia a dărâmat Guvernul: Viorica Dăncilă e istorie! Moţiunea a trecut la vot

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

UPDATE. Este oficial: Guvernul Dăncilă a picat!

Moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie a trecut la vot, astfel că PSD va fi debranşat de la butoanele puterii. S-au înregistrat 238 de voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă", iar 3 voturi au fost anulate.

Succesul demersului stătea într-un minim de 233 de voturi.

* * *

UPDATE. Dezbaterea din Parlament a fost una încinsă, presărată cu acuzaţii grave, huiduieli şi aplauze în sală.

După ce a fost citit textul moţiunii, şefa PSD Viorica Dăncilă s-a dezlănţuit la adresa tuturor: opoziţie, preşedintele Klaus Iohannis, liderii ALDE şi Pro România, respectiv Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta.

"Eu personal NU CRED că vreţi în mod real să guvernaţi această ţară, vă îndemn să vă imaginaţi scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD în opoziţie şi cu voi, alianţa amatorilor, la guvernare. Aţi mai fost zdrobiţi, ştiţi cum e. Aşa că lăsaţi guvernul să îşi facă treaba şi să continue măsurile şi reformele începute. Rămâneţi în opoziţie, unde, din fericire, toate ameninţările şi ideile voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare, stimaţi colegi, aţi fi un adevărat dezastru şi un pericol pentru această ţară!", a declarat, printre altele, Viorica Dăncilă, la finalul unui discurs lung şi apăsat.

A urmat din partea PSD senatorul Titus Corlăţean, care i-a numit pe cei din opoziţie "neomarxişti, securişti, profitori".

"Nu veţi deveni niciodată o alternativă, dumneavoastră toţi cei care aţi apărat binomul securist secretizat prin protocolul SRI-DNA-Kovesi, dumneavoastră care aţi aplaudat şi aţi susţinut abuzurile grave comise în Justiţie fie pentru că eraţi vulnerabili şi deci santajabili, fie pentru că vă era bine să ştiţi că adversarii politici ai dumneavoastră erau ţinte şi erau vânaţi de securişti şi procurori. Nu au contat pentru dvs. călcarea în picioare a demnităţii umane", a precizat Corlăţean.

Replica Opoziţiei nu a întârziat să vină.

"Cred că e ultima dată când mă adresez unui premier nelegitim care a călcat în picioare aşteptările unei ţări întregi, de a merge şi mai mult spre Europa şi nu de a reveni la fărădelegea din anii tranziţiei. Cred că e ultima dată când un prim-ministru fără legitimitate îşi ameninţă colegii de partid cu deschiderea de dosare penale, în stilul consacrat de Dragnea. Astăzi, cei ameninţaţi au şansa să scape din captivitatea creată de cea care a fost, la rândul ei, captiva unui condamnat penal. Din păcate, sub incompetenţa acestei guvernări fărădelegea face legea! Clanurile interlope fac ravagii pe străzile României, sfidând Poliţia. Iar mii de recidivişti eliberaţi de dumneavoastră şi de Iordache seamănă teroare în satele şi oraşele României. Dvs. şi anturajul aţi ajuns în situaţia dezonorantă de a fi o echipă de uzurpatori", a precizat şefa deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

A urmat şi discursul sarcastic al liderului Pro România, Victor Ponta.

"Este o moţiune, într-adevăr, foarte ciudată. Teoretic, o moţiune dă jos un Guvern. Dar noi nu avem guvern. Nu avem ministru la Interne, la Educaţie. Vorbim despre un guvern care nu mai există. Eu zic să-l dăm jos chiar astăzi. Vorbă lungă, moarte sigură", a spus şeful Pro România.

"Vreau să vă spun că este o moţiune ciudată. Nu am auzit niciodată ca un premier să sune o sută de parlamentari să le spună că vor fi miniştri. Nouă ne dă trei prim-miniştri. Dacă nu trece moţiunea, doamna Dăncilă trebuie să facă o minune biblică. Trebuie să facă o sută de miniştri", a adăugat Ponta.

La rândul său, preşedintele USR Dan Barna a dau un semnal clar: Guvernul Dăncilă trebuie să plece.

"Doamna prim-ministru, nominalizarea dvs. a fost greşeală. Nu aţi fost pregătită în niciun fel pentru funcţia de prim-ministru şi în acest an şi jumătate nu aţi învăţat mare lucru, deşi au fost foarte multe oportunităţi. Conduceţi de departe unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. Aţi făcut un lucru bun, nu pentru că aţi crezut în el ci de frica consecinţelor, dar este un lucru bun acela că nu l-aţi scăpat pe Liviu Dragnea de puşcărie atunci când puteaţi să o faceţi. În rest nimic. Nu aţi reuşit să terminaţi o singură autostradă din cele 13 pe care le-aţi promis la preluarea mandatului. Nu aţi construit nici măcar unul singur din acele 8 spitale regionale în care românii aveau speranţe şi pentru care v-au votat în 2016. Este o mare performanţă că, prin recursul compensatoriu, aţi eliberat peste 20.000 de infractori, mulţi dintre ei violatori şi persoane violente care au recidivat între timp. Guvernul Dăncilă trebuie demis. Se deschide astfel calea pentru organizarea de alegeri anticipate şi ieşirea în mod real, sustenabil şi corect din criză. USR va vota această moţiune de cenzură. Alianţa USR-PLUS este pregătită să îşi asume guvernarea imediat după alegerile anticipate", a transmis Barna.

În opinia liderului UDMR, Kelemen Hunor, Guvernul Dăncilă nu mai are combustibil, s-a epuizat, astfel că e nevoie de o schimbare fundamentală.

"Criza politică se adânceşte, iar consecinţele sunt şi vor fi pe măsură. Generează neîncredere şi în ţară, dar şi pentru partenerii externi. Costurile sunt uriaşe, ne împrumutăm cu dobânzi tot mai mari. Există un singur raţionament responsabil: schimbarea echipei guvernamentale", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un atac spumos, plin de ironii, la adresa premierului Viorica Dăncilă.

"Doamna premier, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenţie să iau azi cuvântul, la dezbaterea moţiunii, am fost parteneri doi ani şi jumătate. Dacă mă apucam eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam mai multe de spus decât cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut. Doamna prim-ministru ne spunea la începutul verii că nu a fost ea, că a fost timorată, că nu se simţea confortabilă, nu se identifica, ce să înţeleg, că asta e linia personală. Având în vedere că 70 la sută din populaţia României consideră că mergem în direcţia greşită, aveţi azi ocazia să rămâneţi în istorie ca prima femeie prim-ministru şi să ieşiţi onorabil din scenă, sau aveţi varianta ca oamenii să îşi aducă aminte de dvs. ca de cineva care este ţinut ostatic la Palatul Victoria. Dragă Viorica, dacă e adevărat că eşti ţinută ostatică împotriva voinţei tale, atunci poţi să nu spui nimic, clipiţi de două ori şi noi te eliberăm. Să ştii de la mine că există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru", a precizat Tăriceanu.

"Nici un deputat sau senator responsabil şi sănătos - apropo, azi e Ziua sănătăţii mintale - nu va vota aceste perechi care, teoretic, de mâine ar trebui să conducă România", a transmis social-democratul Daniel Suciu.

Pesedistul Marcel Ciolacu a atras atenţia că, în ultimii 3 ani, au fost moţiuni de cenzură, dar niciodată Opoziţia nu a avut succes, doar PSD a reuşit asta.

"Noi în schimb întotdeauna am reuşit performanţa. Noi am reuşit singuri să trecem o moţiune de cenzură. A fost cea mai mare greşeală politică. Numai PSD poate să dărâme pentru a doua oară Guvernul. Cel mai interesant o să fie că, dacă trece moţiunea, primii de la PMP o să zică dacă nu am fi fost noi nu trecea, vrem 4-5 ministere, o să vină şi USR cu trei ministere. Cei de la PSD care v-aţi gândit să votaţi moţiunea, nici nu vă veţi auzi şi dacă v-aţi făcut pantofii să mergeţi miniştri, v-au minţit", a menţionat Ciolacu.

La final, şefa PSD Viorica Dăncilă a ţinut să sublinieze că ea nu o să-şi dea "demisia din premier".

"Aţi vorbit mult, dar pe lângă subiect, nu am auzit cum veţi guverna şi cu cine. Doamna Turcan, ameninţarea cu dosare penale, nu mi-aş permite niciodată să fac acest lucru, aş avea impresia că sunt de acord cu ce a făcut liderul dvs de partid, dosar penal pentru înaltă trădare pentru un parteneriat strategic, puteţi preda lecţii. Nu am ameninţat cu dosare penale. Domnule Ponta, e greu să vă răspund, pot afirma că nu o să trădez niciodată acest premier, o să fiu mai bărbat decât dvs, să stau în picioare când partidul trece prin criză. Nu o să-mi dau demisia din premier, nu aţi înţeles poate o parte din colegi i-aţi minţit. Domnule Ponta, avei cel puţin bun-simţ, vorbiţi totuşi cu o femeie, ştiu că nu respectaţi pe nimeni, aţi vorbit de salariul de europarlamentar, sunteţi ultimul care să faceţi referire la salariul de europarlamentar, să fim corecţi. Votaţi moţiunea, votaţi alegerile anticipate? Sunteţi de acord cu alegerile anticipate? Eu nu cred, aş vrea să vină aici o propunere de alegeri anticipate şi românii să se uite câţi dintre dvs care azi spuneţi da veţi şi vota pentru anticipate", a afirmat Dăncilă.

Vedeţi dezbaterea integrală în materialul video.

* * *

Guvernul Dăncilă dă joi testul moţiunii de cenzură în Parlamentul României. Pentru debarcarea premierului Viorica Dăncilă sunt necesare 233 de voturi.

În timp ce preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat convins în repetate rânduri că moţiunea de cenzură va trece şi a dat semalul că viitorul Guvern se va forma în jurul liberalilor, şefa PSD este, de asemenea, optimistă că va ramâne la Palatul Victoria.

La rândul său, liderul Victor Ponta speră într-un Guvern PSD-ALDE-Pro România, fără Viorica Dăncilă şi echipa sa.

Negocierile au fost dure în ultima perioadă. Opoziţia a acuzat că a plouat cu bani, funcţii şi ameninţări din direcţia PSD şi a cerut chiar intervenţia procurorilor în acest caz.

Au avut loc răzgândiri şi trădări, astfel că rămâne de văzut dacă opoziţia, care susţine că are voturile necesare, va reuşi de data aceasta să trântească Guvernul PSD.

Moţiunea - care este intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" - a fost semnată de 237 de parlamentari din PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP, Pro România, minorităţile naţionale, precum şi doi din PSD.

Epoch Times transmite live dezbaterea şi votul moţiunii.