Molnar Geza: 14 loturi necorespunzătoare de vaccin gripal, depistate

(Valery Hache / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.01.2012

Institutul Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului au sesizat încă de vinerea trecută că două loturi de vaccin antigripal sunt modificate din punctul de vedere al parametrilor, în sensul că a scăzut titrul de tulpină B, a declarat joi conf. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii.

"Am decis stoparea vaccinării pentru 7-10 zile, pentru a analiza toate loturile. În prezent, sunt 14 loturi verificate care reprezintă aceleaşi modificări de titruri de tulpină B. Mai sunt încă patru loturi de verificat şi mai mult ca sigur după finalizare se va retrage vaccinul. Cei care s-au vaccinat în noiembrie-decembrie nu au nicio problemă de sănătate, deoarece până pe 6 ianuarie probele au fost corespunzătoare, conform standardelor", a explicat consilierul.

El a precizat că producţia a fost de un milion de doze, care au fost achiziţionate de MS. O parte din doze au fost date direcţiilor de sănătate publică iar restul, prin UNIFARM, MS le-a distribuit în judeţe.

În ceea ce priveşte recuperarea sumei de 11 milioane de lei, Molnar Geza a spus că MS va lua săptămâna viitoare o decizie în acest sens.

Potrivit acestuia, campania de vaccinare nu trebuie reluată, unul dintre motive fiind acela că sunt doar şapte cazuri de gripă, deci nu există epidemie de gripă iar virozele respiratorii, chiar dacă au crescut în această săptămână cu 1,7%, nu sunt în număr mare.

Anul trecut, a mai spus Geza, vaccinarea s-a extins până în luna aprilie.

În prezent, prognoza de sănătate publică nu necesită extinderea campaniei de vaccinare, a subliniat consilierul ministrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor