Moldovenii din Kazahstan nu-şi uită originea şi tradiţiile

Tatiana Chiriac
31.03.2012

În prezent, în Kazahstan, oficial, trăiesc 21.000 de moldoveni, iar neoficial sunt circa 40.000 de mii. Motivele pentru care au ales ţinuturile Kazahstanului sunt pe cât de multe, pe atât de variate. În prezent, în regiunea Aktubinsk sunt cunoscute două sate al căror nume este destul de moldovenesc, unul – Basarabka şi altul – Moldovanka.

Deportările şi migraţia sunt două din motivele principale pentru care numărul moldovenilor aflaţi în Kazahstan este foarte mare. Deportaţii munceau la stat şi nu aveau niciun drept. Trăiau în barăci cu paturi de scânduri, suprapuse. Foarte mulţi nu au rezistat şi au murit. Datorită poporului kazah, care îi luau prin case şi-i îmbrăcau, îi hrăneau, mulţi dintre aceştia au supravieţuit.

Recent a fost înfiinţată Societatea moldovenilor din Kazahstan. Acum se deschide o filială a acesteia în regiunea Zhezkazgan, unde se află cea mai mare exploatare de cupru, a doua se deschide în Almata şi mai este o filială la Pavlodar. Societatea îşi propune să ridice un monument în memoria moldovenilor deportaţi în Kazahstan.

Pe 1 mai e Ziua Popoarelor din Kazahstan. Toate popoarele sărbătoresc identitatea, cultura lor. Ultima oară au ieşit 40 de moldoveni în costume naţionale, în stradă relatează moldova.org.

Tradiţiile rămân implantate în inimile moldovenilor chiar dacă sunt deportaţi. Întotdeauna au brânză de oi, brânză de burduf, mămăligă etc. Sărbătorile religioase sunt marcate la biserica ortodoxă rusă, unde merg toţi ortodocşii, indiferent de etnie.

Dacă în Kazahstan cele mai numeroase comunităţi sunt ale nemţilor, ruşilor, ucrainenilor, atunci cea a moldovenilor este cea mai unită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor