Moldovagaz: anularea noului preţ la gaz ar cauza daune considerabile

(JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)

Majorarea tarifelor la gazele naturale de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică din R.Moldova(ANRE), a fost urmată de o serie de proteste din partea societăţii civile şi a mass mediei. Moldovagaz precizează, însă, că anularea noilor tarife ar fi urmată de daune considerabile, înrăutăţind brusc situaţia financiară a întreprinderilor din domeniul gazelor, majorând şi mai mult datoria faţă de Gazprom. Astfel, riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale în perioada rece, care urmează să sosească, creşte tot mai mult.

Potrivit jurnal.md, într-o declaraţie a Moldovagaz se menţionează că „tarifele reglementate la gazele naturale nu au fost revizuite din septembrie 2011. În acest timp, Moldovagaz şi întreprinderile sale afiliate au acumulat pierderi de circa 3,9 miliarde de lei, iar datoria faţă de Gazprom (fără regiunea din Stânga Nistrului) pentru perioada 2011 – 1 semestru 2015 atinge cifra de 454,9 milioane de dolari SUA. Luarea de către ANRE a unei hotărâri de abrogare sau de suspendare a acţiunii noilor tarife reglementate la gazele naturale va cauza daune considerabile, înrăutăţind brusc situaţia financiară a întreprinderilor din ramura gazelor şi va majora şi mai mult datoria faţă de SAP „Gazprom”. Ca rezultat, va spori riscul de întrerupere a aprovizionării stabile cu gaze naturale în perioada rece a anului 2015”.

În urma unei avertizări primite din partea Gazprom în februarie 2015, potrivit căreia, furnizorul de gaz ar putea, conform prevederilor contractuale, să micşoreze, iar ulterior să stopeze în totalitate furnizarea gazelor naturale, îi face pe cei de la Moldovagaz să se adreseze către consumatori să ia o atitudine înţelegătoare faţă de majorarea tarifelor la gaz.

„Ţinând cont de circumstanţele menţionate mai sus, anularea sau suspendarea tarifelor reglementate poate cauza revizuirea relaţiilor contractuale de către Gazprom pentru furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova în anul 2016, invocând inclusiv datoria acumulată. Prin urmare, în situaţia creată, Moldovagaz face un apel către consumatorii de gaze naturale, solicitându-le respectos să ia o atitudine înţelegătoare faţă de Hotărârea ANRE de majorare a tarifelor la gazele naturale şi să nu contribuie la exacerbarea situaţiei deja dificile de pe piaţa de gaze naturale din ţară”, se mai arată în declaraţia Moldovagaz.

Precizăm că, deşi preţul pentru gaz chiar şi în lei a scăzut, cei de la ANRE, au găsit totuşi temei să majoreze tarifele cu 15,4%. La scurt timp, însă, Ministerul Economiei a anunţat că Gazprom va livra Moldovei gaz mai ieftin cu 17% decât în lunile aprilie – iunie 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe