Ţeava cu bani: Gazprom micşorează preţul la gaz pentru Moldova, după ce ANRE l-a majorat

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

După ce, cu mai puţin de o lună în urmă, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat o majorările tarifelor la gaz cu 15,4%, care, în opinia mai multor experţi economici, nu avea nici o justificare, iată că, Ministerul Economiei anunţă că Gazprom va livra Moldovei gaz mai ieftin.

Potrivit unui comunicat de presă am ministerului, în trimestrul III al anului curent, Republica Moldova va achita pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă cu circa 17% mai puţin decât în lunile aprilie – iunie 2015.

Comparativ cu trimestrul II, pentru lunile aprilie – iunie preţul a fost micşorat cu peste 42 de dolari. Astfel, Republica Moldova, va primi de la Concernul rus Gazprom gaze naturale la preţul de 210,21 dolari pentru o mie de metri cubi.

Conform contractului semnat între Gazprom şi Moldovagaz, preţul de achitare pentru gazele livrate se stabileşte trimestrial, printr-o formulă specializată, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională din ultimele 9 luni ale perioadei precedente, se precizează în sursa citată.

Majorarea tarifelor, a fost motivată prin deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul, considerată de experţi un rezultat al fraudelor din sistemul financiar, mai exact, furtului unui miliard de dolari pe care guvernanţii speră să-l pună pe umerii consumatorilor

Precizăm că majorarea tarifelor, a fost motivată prin deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul, considerată de experţi un rezultat al fraudelor din sistemul financiar, mai exact, furtului unui miliard de dolari pe care guvernanţii speră să-l pună pe umerii consumatorilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe