Moldova şi Ucraina au lansat controlul comun în punctul de trecere temporar Palanca

Lansarea controlului comun în punctul de trecere temporar Palanca
Lansarea controlului comun în punctul de trecere temporar Palanca (customs.gov.md)
Maria Maevschi
20.12.2017

Republica Moldova şi Ucraina au lansat marţi, 19 decembrie, controlul comun în punctul de trecere temporar ”Palanca”, astfel persoanele care vor traversa frontiera moldo-ucraineană prin acest punct de trecere a frontierei vor fi supuse unui singur filtru de control, timpul de aşteptare în vamă urmând a fi redus cu circa 20 %.

„Reieşind din constrângerile actuale de infrastructură legate de construcţia noului punct de trecere a frontierei, de această facilitate vor beneficia în continuare doar unităţile de transport a cărora masă de încărcare nu depăşeşte 3,5 tone, precum şi microbuzele cu până la 22 de locuri. Iar după darea în exploatare a noului punct de trecere a frontierei, preconizată pentru finele anului 2018, acesta va fi deschis pentru toate categoriile de unităţi de transport, iar capacitatea de perfectare a acestuia se va dubla, estimându-se ca numărul vehiculelor procesate să se cifreze la cca 570 000”, se arată într-un comunicat de presă al serviciului vamal.

La evenimentul de lansare a controlului comun în punctul de trecere temporar „Palanca” au participat conducătorii autorităţilor vamale şi de frontieră ale Republicii Moldova şi Ucrainei, şeful Misiunii de Asistenţă la Frontieră pentru Republica Moldova şi Ucraina, Slawomir Pichor, Managerul de programe din cadrul Programului Naţiunilor Unite Dezvoltare în Republica Moldova, Alla Skvorţova, Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatîşin, precum şi reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Potrivit directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, lansarea controlului comun în cel de-al şaselea punct de trecere de la frontiera comună marchează încă o dată bunele relaţii de colaborare dintre autorităţile vamale şi de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, demonstrând, totodată, angajamentul ambelor părţi de a implementa soluţii menite să consolideze securitatea regională şi să faciliteze fluxurile transfrontaliere de mărfuri şi persoane.

”Astăzi realizăm o schimbare calitativă în gestionarea frontierei atât pentru oameni, cât şi pentru comerţ. Lansarea acestui control comun în Palanca este o dovadă a intensificării cooperării transfrontaliere dintre Republica Moldova şi Ucraina. EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina) va continua să colaboreze cu partenerii moldoveni şi ucraineni pentru modernizarea gestionării frontierei dintre cele două ţări”, a menţionat şeful Misiunii de Asistenţă la Frontieră pentru Republica Moldova şi Ucraina, Slawomir Pichor.

Instituirea controlului comun în punctul de trecere Palanca are la bază Acordul încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în şapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: ”Criva-Mamalîga”, ”Medveja-Zelionaia”, ”Larga-Kelmenţî”, ”Briceni-Rossoşanî”, ”Cuciurgan-Pervomaisc”, ”Palanca-Maiaki-Udobnoe” şi ”Giurgiuleşti-Reni”.

„Extinderea şi modernizarea punctului de trecere ”Palanca” este realizată în cadrul proiectului ”Construcţia punctului de trecere Palanca pentru organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat de Guvernul Republicii Moldova şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în RM. Bugetul proiectului se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova” se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor