CPR Moldova crează platforma de informare a cetăţenilor despre acţiunile guvernării

Pentru ca cetăţenii să nu uite angajamentele pe care şi le asumă autorităţile RM, CPR Moldova a creat platforma watch.cpr.md unde vor putea fi găsite principalele promisiuni ale guvernului, într-un format simplu şi clar, uşor de urmărit, înţeles şi monitorizat de oricine.
Centrul de Politici şi Reforme
Centrul de Politici şi Reforme (facebook.com / CPR Moldova)

Centrul de Politici şi Reforme din Republica Moldova lansează o platformă de monitorizare a implementării reformelor angajate de guvernare în faţa cetăţenilor şi în faţa partenerilor de dezvoltare. Platforma watch.cpr.md are drept scop asigurarea calităţii obiectivelor atinse de către stat pentru cetăţeanul de rând, prin asigurarea unei monitorizări mai clare a angajamentelor asumate de guvernare.

„Deseori societatea uită acţiunile la care s-a obligat statul un an sau doi în urmă, iar acestea sunt tirajate dintr-un document în altul, fără a fi îndeplinite. La această constatare am ajuns când am realizat, că o bună parte din cele 28 de acţiuni din Memorandumul de Înţelegere semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistenţa Macro-Financiară (AMF) de 100 milioane euro, semnat în noiembrie 2017, se regăsesc, într-un fel sau altul, în Programul de Guvernare în baza căruia a fost investit prezentul guvern doi ani în urmă”, se arată într-un comunicat CPR Moldova.

Potrivit sursei citate, în prezent platforma watch.cpr.md cuprinde doar două documente, însă va fi extinsă pentru a acoperi angajamentele asumate de stat şi pe alte platforme, în faţa altor parteneri de dezvoltare. Organizatorii platformei îşi propun să ajute cetăţenii sa poată găsi mai uşor principalele promisiuni ale guvernului pe o singură pagină, într-un format simplu şi clar, uşor de urmărit, înţeles şi monitorizat de oricine.

Pe lângă contribuţia în educarea societăţii şi creşterea nivelului de informare a oamenilor despre reformele pe care le implementează autorităţile, CPR Moldova şi-a propus să prezinte cât mai transparent realizarea condiţiilor din AMF. „Or, deşi autorităţile spun că ”o mare parte din condiţii au fost îndeplinite”, societăţii nu i se comunică mai clar – care acţiuni şi prin ce act normativ au fost realizate. Prin aceasta platformă dorim să menţinem atenţia publicului şi asupra precondiţiei de bază din AMF – cea privind respectarea mecanismelor democratice”, se mai arată în iniţiativa CPR Moldova.

Totodată, membrii CPR s-au arătat deschişi spre o comunicare constructivă şi cu alte instituţii ce le împărtăşesc obiectivul – informarea cetăţenilor despre reformele întreprinse şi esenţa acestora. Potrivit autorilor acestei iniţiative, monitorizarea în cadrul platformei nu se va rezuma doar la bifarea unei acţiuni, „intenţionăm să vedem cum sunt atinse obiectivele pentru care sunt întreprinse aceste acţiuni”, astfel propunându-şi suprapunerea obligaţiilor asumate de guvernare în faţa partenerilor de dezvoltare şi a cetăţenilor cu rezultatele efectiv obţinute.

În prezent, platforma cuprinde câteva categorii în care au fost definite principalele angajamente asumate de către stat şi acţiunile întreprinse întru implementarea acestora, şi anume:

- sectorul Public;

- sectorul Energetic;

- sectorul Financiar;

- climatul de afaceri şi DCFTA;

- lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor;

- reforma justiţiei;

- respectarea mecanismelor democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe