Moldova: Multe culturi ar putea fi afectate de secetă

Ţărani pe câmp la seceriş (Epoch Times România)
Laura Diaconaş
10.05.2013

Potrivit fermierilor, temperaturile-record înregistrate în aprilie şi căldurile de la început de mai au uscat pământul. Astfel, mai multe culturi de toamnă ar putea fi afectate de secetă, dacă în zilele următoare nu va ploua. Deşi deocamdată semănăturile cu cereale şi legume nu au avut de suferit, dar pericolul creşte în fiecare zi.

În acelaşi timp şi Ministerul Agriculturii recunoaşte că terenurile agricole au nevoie de precipitaţii. Viceministrul Viorel Guţu a declarat că, în următoarele două săptămâni, instituţia va face o evaluare a impactului lipsei ploilor.

Potrivit agronomului Dumitru Lutenco, citat de Publika.TV, ”în prezent, în special, culturile de toamnă, cum ar fi grâul, orzul, sunt într-o criză mare. Rezervele care au fost în sol s-au epuizat".

Potrivit preşedintelui Uniagroprotect, Alexandru Slusari, "agricultorii sunt la mila naturii". Căci conform datelor Agenţiei "Apele Moldovei", în ţară sunt 75 de sisteme de irigare, dintre care doar 50 funcţionează şi pot iriga o suprafaţă de aproape 60 de mii de hectare de teren, iar alte 11 sisteme urmează a fi reabilitate, în cadrul unui proiect finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

"Situaţia este una alarmantă în marea majoritate a regiunilor din ţară. Dacă în următoarele 10 zile nu vor cădea precipitaţii sunt toate premisele pentru repetarea secetei din anul 2012", a mai adăugat Slusari, relatează Publika.TV.

Precizăm că meteorologii anunţă că în următoarele zile se aşteaptă puţine precipitaţii în schimb se vor înregistra temperaturi înalte până la 25-28 de grade.

Potrivit Publika.md, anul 2012 a fost unul dintre cei mai secetoşi, din ultimul deceniu, iar pierderile provocate de lipsa precipitaţiilor se ridică la aproape trei miliarde de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor