Modificări la Codul Audiovizualului al RM: între măsuri „anti-propagandă” şi monopolizare totală

Fracţiunea democraţilor din R.Moldova îşi doreşte două amendamente la Codul audiovizualului care ar avea ca scop diminuarea influenţei mediatice ruseşti în Moldova. Unii experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile avertizează însă că noul proiect ar atenta la libertatea de expresie.
Parlamentul RM (Epoch Times România)
Anişoara Chiriac
15.07.2016

La iniţiativa democraţilor, o serie de amendamente la Codul audiovizualului, aprobate deja în prima lectură în Parlament pe 7 iulie, ar avea ca scop diminuarea influenţei mediatice ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. O astfel de iniţiativă însă, rămâne a fi problematică, potrivit unor experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. O consecinţă nedorită a amendamentelor ar fi o monopolizare şi mai sporită a posturilor radio.

Două proiecte de amendamente la Codul audiovizualului au fost votate de către Parlament în prima lectură. Unul dintre acestea permite difuzarea programelor informative şi emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale UE, SUA, precum şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, transmite report.md.

În lista de ţări aderente la Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră Rusia nu se regăseşte. Astfel, dacă proiectul va fi votat şi în a doua lectură, radiodifuzorii din Republica Moldova ar putea fi obligaţi să retransmită doar emisiuni de ştiri şi talk-show-uri produse în UE, nu şi cele din Rusia.

Un alt aspect al amendamentului mai prevede că un conţinut autohton ar trebui să fie în proporţie de 80% în limba română. Deşi societatea civilă critică amendamentele, autorii acestora susţin că adoptarea lor ar fi un angajament faţă de Uniunea Europeană, relatează aceeaşi sursă citată. Şi reprezentanta OSCE pentru libertatea presei a atenţionat preşedintele Parlamentului că limitarea discursului prin restricţii legislative ar putea fi contraproductivă. În opinia reprezentantei OSCE Dunja Mijatovic, documentul reprezintă „o încălcare a standardelor internaţionale privind libertatea de expresie”.

Un alt aspect din amendamente propuse care, la fel, ridică mai multe semne de întrebare este dorinţa democraţilor de a obliga radiodifuzorii locali să producă zilnic cel puţin opt ore de emisiuni autohtone, inclusiv şase ore în perioada de maximă audienţă.

Într-un interviu pentru europalibera.org, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu afirma că în spatele acestei decizii ar sta riscul şi intenţia de a falimenta o parte dintre radiodifuzori, pe cei care nu îşi vor permite să producă emisiuni autohtone, atât cât să umple spaţiul de emisie: „Eu sunt de acord, există lege care e în vigoare de ceva timp şi ar trebui să înceapă radiodifuzorii noştri să aibă produs autohton. Eu sunt sigură că dacă am fi avut aceste discuţii în 2010, atunci când după schimbarea puterii mai mult sau mai puţin toate posturile erau în acelaşi condiţii, atunci ar fi fost puţini care s-ar fi opus prevederilor respective. Acum situaţia este alta, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Avem ceea avem. Avem concentrare, monopolizare, unii îşi pot permite, alţii nu.”

Proiectul promovat de Partidul Democrat a fost supus unor dezbateri publice cu reprezentanţi ai societăţii civile. Discuţia va continua şi săptămânile viitoare, informează europaliberă.org, de data aceasta însă, vor fi atraşi şi experţi internaţionali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor