Moartea Prinţesei Diana: Scotland Yard deţine informaţii noi legate de accidentul din 1997

Diana, prinţesă de Wales. (arhivă) (JOEL ROBINE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.08.2013

Poliţia din Londra analizează "relevanţa şi credibilitatea" unor informaţi primite recent cu privire la moartea Prinţesei Diana şi a lui Dodi Al Fayed, într-un accident rutier ce a avut loc la Paris pe 31 august 1997, relatează BBC.

Scotland Yard precizează că nu este o "re-anchetare" a cazului, din investrigaţia din 2008 reieşind că cei doi au fost ucişi din neglijenţa şoferului lor.

Moartea tragică a Prinţesei Diana şi a lui Dodi Al Fayed sunt "atent investigate şi examinate" în cadrul anchetei de la Curţile Regale de Justiţie din Londra.

Poliţia a ţinut să menţioneze că evaluarea nu are loc în cadrul Operaţiunii Paget - anchetă a poliţiei începută ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora Diana şi iubitul său au fost ucişi, teorie adoptată la vremea respectivă de tatăl lui Dodi, Mohamed Al Fayed.

La sfârşitul anului 2006, raportul în ce priveşte Operaţiunea Paget anunţa că nu s-au găsit dovezi care să demonstreze că cei doi au fost ucişi.

Prinţesa Diana, în vârstă de 36 de ani, şi Dodi Al Fayed se aflau în maşina condusă de şoferul Henri Paul, când au intrat într-un stâlp în tunelul Pont de l'Alma din Paris.

Diana şi Dodi părăsiseră Hotelul Ritz şi erau urmăriţi de paparazzi pe motociclete. Singurul supravieţuitor a fost bodyguard-ul lui Dodi.

Rezultatul anchetei a stabilit că paparazzi, lipsa centurilor de siguranţa şi faptul că şoferul băuse alcool au fost cauzele accidentului tragic.

În decembrie 1995, când şi-a anunţat retragerea din viaţa oficială şi renunţarea la prerogativele regale, Diana a anunţat că vrea să devină “prinţesa sufletelor“. S-a dedicat atunci, mai mult ca oricând, acţiunilor umanitare internaţionale şi, la 31 august 1997, la moartea ei brutală, când şapte sute cincizeci de milioane de telespectatori i-au urmărit funeraliile, omenirea o percepea ca pe o fiinţă deosebit de generoasă.

Cu trei săptămâni înainte de a-şi pirerde viaţa. Diana a făcut o vizită în Bosnia, participând la o campanie pentru interzicerea minelor antipersonal.

Ca o recunoaştere a generozotăţii ei, Prinţul George Alexander Louis, nepotul Dianei născut la 22 iulie - fiul prinţului William -, a devenit joi membru al clubului bosniac Zeljeznicar Sarajevo, primind o legitimaţie ca semn de mulţumire pentru acţiunile umanitare ale bunicii sale, prinţesa Diana, informează AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor