Misterioasa “bulă” de apă caldă din Noua Zeelandă se deplasează spre America de Sud

Apele din Pacificul de Sud afectate de acest fenomen neobişnuit se situează la o temperatură estimată între 4 şi 6 grade peste normal.
"Hot blob" în Pacificul de Sud
"Hot blob" în Pacificul de Sud (Climate Reanalyzer)

O “bulă” de apă caldă detectată în urmă cu câteva săptămâni în apele Pacificului de Sud, lângă Noua Zeelandă, se îndreaptă spre America de Sud, după cum arată hărţile întocmite de ClimateReanalyzer.org, un departament al Institutului pentru Schimbările Climatice al Universităţii din Maine (Statele Unite).

Masa de apă caldă care se îndepărtează lent de Noua Zeelandă continuă să aibă o temperatură medie (în stratul său de suprafaţă de doi metri) între 4 şi 6 grade Celsius deasupra altor zone din apropierea Pacificului de Sud.

Experţi de la Universitatea din Maine estimează că această “bulă” fierbinte (hot blob) acoperă în prezent o suprafaţă de aproximativ 1 milion de kilometri pătraţi.

Conform hărţii mondiale a ClimateReanalyzer din data de 29 decembrie, centrul acestui punct fierbinte este situat la aproximativ 1.500 km est de coasta Noii Zeelande şi la aproximativ 7.000 km de coasta centrală a Chile (proporţiile sunt distorsionate de reprezentarea plană a Pământului în acest tip de hărţi).

Harta mondială cu temperaturile apei în oceane la 29 decembrie 2019
Harta mondială cu temperaturile apei în oceane la 29 decembrie 2019 (Climate Reanalyzer)

În prezent, nu au fost difuzate date cu privire la viteza cu care aceste ape de suprafaţă fierbinţi se deplasează spre est, deşi până acum se pare că mişcarea este destul de lentă.

Până în prezent, nicio echipă ştiinţifică nu a publicat studii aprofundate despre originea şi consecinţele posibile ale acestui fenomen.

La jumătatea lunii decembrie, când a fost confirmată existenţa acestui corp de apă caldă, mai mulţi experţi au amintit că fenomenele de acest tip se repetă cu relativă frecvenţă nu numai în Pacificul de Sud, reamintind de cel mai cunoscut hot blob din coasta de nord-vest în America de Nord.

(ClimateReanalyzer)

Cu toate acestea, unii dintre experţii consultaţi de mass media din Noua Zeelandă au recunoscut că actualul hot blob are temperaturi mult mai ridicate decât de obicei în această zonă a Pacificului.

Temperatura ridicată a apei în această zonă a Pacificului ar putea fi legată de temperaturile ridicate înregistrate timp de săptămâni întregi în Australia (unul dintre motivele care au provocat incendiile devastatoare) şi Noua Zeelandă, dar nu există studii ştiinţifice cunoscute cu privire la relaţia sau cauzele meteorologico-climatice ale acesteia.

Un articol publicat de jurnalistul Jamie Morton în publicaţia New Zealand Herald indică faptul că experţii de la National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) din Noua Zeelandă consideră că bula de apă caldă va rămâne stabilă pe toată perioada verii australe şi totodată speră să nu se apropie de coasta Noii Zeelande şi, prin urmare, să nu provoace daune majore mediului. Tot potrivit acestui jurnalist, opinia European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMRWF) coincide cu această proiecţie privind menţinerea masei de apă caldă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură