Peste 1.200 de specii sunt pe cale de dispariţie. Sunt necesare măsuri urgente [studiu recent]

Albina.
Albina. (pixabay.com)

Un studiu recent dezvăluie că peste 1.200 de specii vor dispărea în curând dacă nu se vor lua măsuri corespunzătoare, potrivit Global Research.

Publicaţia The Guardian notează:

“Peste 1.200 de specii la nivel global se confruntă cu pericole în ceea ce priveşte supravieţuirea în peste 90% din habitatul lor şi “aproape cu siguranţă vor dispărea fără a se interveni pentru a fi protejate”, arată o nouă cercetare.

Omenii de ştiinţă care lucrează cu Universitatea Queensland din Australia şi cu Societatea pentru Conservarea Vieţii Sălbatice au înregistrat pericolele cu care se confruntă 5.457 de specii de păsări, mamifere şi amfibieni pentru a determina care zone ale habitatului unei specii sunt cele mai afectate de factorii cunoscuţi în ceea ce priveşte pierderea biodiversităţii.

De îndată ce vor dispărea aceste specii, ele vor dispărea pentru totdeauna.

Este de notat faptul că acest studiu din Australia a inclus doar vietăţile mai mari, precum păsări, mamifere şi amfibieni. Situaţia este mult mai gravă când observăm ce se întâmplă în lumea insectelor.

Vă prezentăm un extras dintr-un articol al lui Michael Snyder, publicat luna trecută pe site-ul The Economic Collapse şi intitulat “Apocalipsa insectelor: Lanţul alimentar global se confruntă cu un eveniment de extincţie major şi cercetătorii nu ştiu de ce” (Insect Apocalypse: The Global Food Chain Is Experiencing A Major Extinction Event And Scientists Don’t Know Why):

Oamenii de ştiinţă afirmă că am intrat în “cea de-a şasea perioadă de extincţie majoră” din istoria planetei noastre. Un nou sondaj realizat asupra a 73 de studii ştiinţifice publicat recent a concluzionat că numărul total al insectelor de pe glob scade cu 2,5% pe an. Dacă se menţine acest ritm, sondajele avertizează că s-ar putea să nu mai existe nicio insectă până în anul 2119. Şi, deoarece insectele sunt foarte importante pentru lanţul alimentar global, [reducerea numărului lor] are implicaţii extrem de nefavorabile pentru noi toţi.

Potrivit Global Research, în cazul în care vă întrebaţi, umanitatea nu va supravieţui mult timp fără insecte.

De fapt, s-a estimat că în cazul în care albinele ar dispărea în totalitate, majoritatea omenilor ar fi eliminaţi într-un interval de 10 ani.

Global Research a precizat că omenirea se confruntă cu o criză fără precedent şi în oceane. Cercetătorii din Canada au descoperit că nivelul fitoplanctonului a scăzut cu aproximativ 40% începând cu 1950.

Microrganismele cunoscute sub numele de fitoplancton absorb dioxid de carbon şi produc jumătate din cantitatea de oxigen din lume, egală cu cea produsă de plante şi copaci pe uscat.

Însă numărul lor s-a redus de la începutul secolului al XX-lea, cu consecinţe necunoscute pentru ecosistemele oceanelor.

Cercetătorii de la Universitatea Dalhousie din Canada au afirmat că populaţia globală de fitoplancton a scăzut cu aproximativ 40% începând cu anul 1950.

Fără fitoplancton, oceanele lumii vor deveni rapid “zone moarte” uriaşe şi, în ritmul în care se derulează lucrurile în prezent, nu mai este mult timp până când vom ajunge în acel punct.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură