Misiune specială: Cei doi americani deţinuţi în Coreea de Nord au fost eliberaţi

Americanul Kenneth Bae, deţinut în Coreea de Nord (the epoch times)
Flori Mladin
09.11.2014

Cei doi americani care au fost deţinuţi în Coreea de Nord au fost eliberaţi sâmbătă, ca urmare a unei misiuni secrete la Phenian a şefului serviciilor americane de informaţii, a informat Guvernul Statelor Unite, potrivit Mediafax.

James Clapper, directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI) îi însoţeşte personal pe cei doi americani eliberaţi - Kenneth Bae şi Matthew Todd Miller - care au plecat deja sâmbătă spre Statele Unite, a transmis Biroul directorului (ODNI) într-un comunicat.

Misiunea lui James Clapper a fost de a negocia în numele Statelor Unite ale Americii eliberarea celor doi cetăţeni americani care erau deţinuţi în Coreea de Nord, a declarat Departamentul de Stat.

Cu două săptămâni înainte a mai fost eliberat un alt cetăţean american, Jeffrey Fowle. Se pare că în prezent nu mai există alţi deţinuţi americani în Coreea de Nord.

"Este o zi minunată pentru ei şi familiile lor", a declarat preşedintele Obama, la Casa Albă, înaintea plecării sale în turneul din Asia.

Totodată, preşedintele american Obama a menţionat că "Suntem recunoscători, desigur, că se pot întoarce nevătămaţi", însă nu a mulţumit Coreei de Nord, care este criticată dur de SUA din cauza programului nuclear.

Kenneth Bae este un american de origine coreeană în vârstă de 42 de ani, care are probleme de sănătate. Acesta a fost încarcerat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de închisoare în aprilie 2013. Bae a fost acuzat că este un activist creştin evanghelist care căuta să "răstoarne" Guvernul nord-coreean.

Matthew Miller, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat la şase ani de închisoare de către Curtea Supremă a Coreei de Nord, după ce a fost arestat în aprilie pentru ca şi-a rupt viza şi a cerut azil.

"Statele Unite cereau de mult timp autorităţilor nord-coreene să elibereze aceste persoane, din motive umanitare", a precizat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

"Suntem recunoscători Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii, domnul Clapper, care a negociat din partea Statelor Unite cu autorităţile nord-coreene eliberarea cetăţenilor noştri", a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Guvernul american şi cel nord-coreean efectuează schimburi diplomatice prin intermediul Suediei.

Statele Unite au declarat că nu au făcut nicio înţelegere în ceea ce priveşte eliberarea celor trei bărbaţi. "Nu s-a oferit nimic în schimb", a precizat un oficial de la Departamentul de Stat.

Washingtonul a cerut eliberarea celor trei deţinuţi de nenumărate ori de când aceştia au fost arestaţi, acuzând Phenianul că îi consideră pe deţinuţi ca pe nişte ostatici politici.

Având în vedere refuzurile numeroase ale regimului nord-coreean de a negocia cu americanii, eliberarea lui Fowle de luna trecută a constituit o surpriză pentru mulţi observatori.

"Acest lucru poate însemna că Executivul nord-coreean este dispus să exploreze posibilitatea reluării dialogului cu Statele Unite", a apreciat Paul Carroll, expert în probleme privind Coreea de Nord şi director al Programului Ploughshares Fund de la San Francisco.

Încă din anii '90 au călătorit emisari în Coreea de Nord pentru eliberarea unor cetăţeni americani, cele mai cunoscute vizite pentru aducerea unor cetăţeni fiind cele ale foştilor preşedinţi Bill Clinton şi Jimmy Carter.

Departamentul de Stat al SUA i-a sfătuit sâmbătă, din nou, pe cetăţenii americani să nu călătorească în Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor