Mişcare de amploare în societatea civilă: Peste 40 de organizaţii cer urgent o amplă reformă electorală

Cozi în diaspora
Cozi în diaspora (Filon Semovin)

Mai bine de 40 de asociaţii şi grupuri civice din ţară şi din diaspora solicită, miercuri, politicienilor demararea unei ample reforme electorale.

"Solicităm membrilor Comisiilor Juridice, a Comisiei pentru Drepturile Omului şi a Comisiei pentru Românii din Afara Graniţelor, precum şi tuturor partidelor politice să iniţieze de urgenţă consultări în vederea reformării legislaţiei electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara graniţelor şi cu observatorii electorali independenţi. Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experţilor electorali ai OSCE şi cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia", au transmis organizaţiile.

Potrivit organizaţiilor, scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislaţiei electorale, bazată pe studii de impact şi pe o susţinere largă în societate.

"Diaspora trebuie să poată vota! Diaspora trebuie să fie reprezentată just!", au subliniat mişcările civice.

Redăm mai jos comunicatul organizaţiilor:

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 sunt al doilea rând de alegeri organizate în ultimii 5 ani în diaspora în condiţii total improprii. După alegerile prezidenţiale din 2014 românii din afara graniţelor au fost, în 26 mai 2019, din nou afectaţi de încălcarea dreptului fundamental la vot, aşa cum este el stabilit de Constituţia României în articolul 36. După cum a demonstrat grupul de lucru al iniţiativei "Un Timbru pentru dreptate", determinarea numărului şi distribuţiei geografice a cetăţenilor români în străinătate este perfect posibilă, cu o precizie mai mult decât suficientă. Statul român are datoria să determine şi să folosească aceste informaţii, datorie care ar trebui ancorată în legislaţie.

Semnalăm că procesul electoral, în forma lui actuală, ridică obstacole şi în calea românilor cu reşedinţa în ţară. Aceste piedici trebuiesc eliminate, exercitarea dreptului la vot şi reprezentarea egală trebuiesc garantate prin litera, prin spiritul şi prin aplicarea legii.

Apreciem faptul că atât Preşedintele României cât şi partidele de opoziţie au cerut măsuri pentru îmbunătăţirea procesului de vot la alegerile prezidenţiale. Salutăm în mod special măsurile pentru debirocratizarea procesului de votare în secţiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secţiilor de votare, modificarea legislaţiei electorale în privinţa procedurilor de urmat la închiderea secţiilor şi mărirea numărului de secţii de votare din străinătate. Modificările privind introducerea votului anticipat pentru alegerea Preşedintelui României şi extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerea Preşedintelui României şi la toate celelalte tipuri de alegeri pot reprezenta o îmbunătăţire semnificativă dacă sunt susţinute de studii de impact şi de o campanie intensă de informare a alegătorilor. Susţinem explicit menţinerea şi îmbunătăţirea sistemului SIMPV, care şi-a dovedit utilitatea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Considerăm că 26 mai este o experienţă care nu mai trebuie să se repete. Solicităm în consecinţă membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului şi a comisiei pentru românii din afara graniţelor, precum şi tuturor partidelor politice, să iniţieze de urgenţă consultări în vederea reformării legislaţiei electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara graniţelor şi cu observatorii electorali independenţi. Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experţilor electorali ai OSCE şi cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislaţiei electorale, bazată pe studii de impact şi pe o susţinere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfăşoare în condiţii semnificativ îmbunătăţite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE. Credem că România trebuie să îşi asume reprezentarea justă a diasporei în parlament, aşa cum este ea propusă de către proiectul ”Un timbru pentru dreptate” şi că discuţiile pentru reforma legislaţiei electorale trebuie să ducă la o reprezentare pe principii identice pentru români, indiferent de locul în care domiciliază sau îşi au reşedinţa.

Apelăm la românii cu reşedinţa sau domiciliul în afara ţării să contacteze cât de curând Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă. Este important ca ei să îşi exprime dorinţa de a avea secţii de vot în apropierea reşedinţei şi de a contribui, după posibilităţi, la organizarea procesului electoral. Pentru contactarea Ministerului Afacerilor Externe şi a Autorităţii Electorale Permanente cetăţenii interesaţi pot folosi exemplul de aici.

Semnatarii demersului

Asociaţia Aradul Civic (membră a reţelei civice Contract România)

Asociaţia #activAG Piteşti (membră a reţelei civice Contract România)

Asociaţia Bihorul Civic

Asociaţia Platforma România 100

Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - vedem Just

Acţiunea Civică Galaţi

Braşovul Civic (membră a reţelei civice Contract România)

Canada Save Roşia

Corupţia Ucide

Cuza Vrea Dreptate Iaşi

Diaspora Franţa Solidară cu România Diaspora Milano

Euro Aleg 2.0 (membră a reţelei civice Contract România)

Federaţia Iniţiativa Timişoara

Geeks for Democracy

Grup civic Cetăţean Implicat

Grupul Civic Madrid RO

Iniţiativă România

Mişcarea Civică Diaspora Belgia

Oradea Civică 2017

procivic Baia Mare

Reset

REZISTENŢA

Rezist Berlin

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanţa

Rezist Dublin

Rezistenţa din Diaspora

Rezist Galaţi

Rezist Iaşi

Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România

Rezist Lyon

Rezist Marseille

#rezist Milano (membră a reţelei civice Contract România)

Rezist Protestatari pro Democraţie Londra

Rezistăm şi la Paris

Rezist Zurich

Rezist WMW

Ştafeta Steagului Uniunii Europene (membră a reţelei civice Contract România)

Un Timbru pentru Dreptate

Vă vedem din Iaşi

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne