Ministrul Transporturilor este nemulţumit de stadiul lucrărilor la autostrada Arad-Nădlac

Alexandru Nazare.
Alexandru Nazare. (www.alexandrunazare.ro)
Epoch Times România
24.03.2012

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, a vizitat, sâmbătă, şantierul autostrăzii Nădlac-Arad şi s-a arătat nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară lucrările. El le-a cerut constructorilor să dubleze numărul utilajelor şi al muncitorilor pentru a finaliza asfaltarea în acest an.

Prima oprire a ministrului pe şantierul autostrăzii a fost la km 38, în apropiere de municipiul Arad, unde se desfăşoară lucrări în cadrul celui de-al doilea lot al autostrăzii. Reprezentantul companiei Alpine Bau GmbH l-a informat pe ministru care este stadiul lucrărilor. Conform constructorilor, pe acest lot de autostradă au fost executate lucrări în proporţie de 14 la sută, faţă din 15 la sută cât era în grafic.

"Am văzut că aţi lucrat la podeţe, aţi lucrat la pasaje, la structuri importante, aţi atacat zonele importante în această perioadă. E bine că aţi atacat problemele importante înainte. Numai că greul abia acum începe. Şi în următoarele şase luni trebuie să demonstraţi că aveţi acelaşi ritm şi că puteţi să susţineţi lucrarea în aşa fel încât asfaltarea să fie terminată în acest an”, a spus Alexandru Nazare.

Reprezentantul firmei Alpine, care execută lucrările, s-a plâns ministrului că plăţile nu sunt la zi, ultima plată fiind din noiembrie. "Am dori să se facă o decontare mai facilă a lucrărilor, pentru că, fără falsă modestie, ritmul de execuţie a lucrărilor este înainte, iar ritmul plăţilor este în urmă”, a spus reprezentantul firmei Alpine Bau GmbH.

Constructorul a mai cerut urgentarea expropierilor şi revizuirea acordului de mediu pentru a se putea utiliza pământ din mai multe puncte pentru terasamentul autostrăzii.

Ministrul Transporturilor s-a deplasat apoi până în apropiere de oraşul Nădlac, unde au început lucrările la al doilea lot al autostrăzii. Lucările la acest lot sunt executate de asocierea Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donep Construct. Reprezentantul firmei Romstrade l-a informat pe ministru că lucrările sunt executate în proporţie de 7 la sută, faţă de 10 la sută, procent stabilit de prevederile contractuale.

"Dacă mă uit cum s-a lucrat la lotul acesta, cred că nici în 2014 nu terminaţi. E impropriu spus cum s-a lucrat, pentru că, de fapt, nu s-a lucrat. Să ştiţi că ambiţiile pe care le avem noi este (sunt – n.r.), în principal, iar aici vreau să mă ascultaţi foarte atent, această autostradă poate fi terminată la nivel de asfalt în acest an. Asta e ambiţia pe care o am eu şi vreau să fie reflectată şi în modul în care lucraţi. Dumneavoastră, în momentul de faţă, trebuie să vă mobilizaţi să lucraţi în două sau trei schimburi, trebuie să vă dublaţi capacitatea la nivel de utilaje şi să triplaţi capacitatea la nivel de oameni, ca să puteţi să recuperaţi întârzierile. Aşa ceva e inadmisibil. Nu aşa se lucrează. Din punctul nostru de vedere, ne-am îndeplinit toate obligaţiile faţă de dumneavoastră şi vreau să văd în perioada următoare aceiaşi (acelaşi – n.r.) comportament şi din partea dumneavoastră”, i-a spus ministrul Nazare directorului executiv al Romstrade, Radu Munteanu.

Reprezentantul constructorului a afirmat că din cauza vremii există întârzieri la lucrări, însă ministrul a spus că vremea nu poate fi o scuză. Această lucrare, din punct de vedere tehnic, nu este atât de complicată. În următoarea lună vreau să vă găsesc mobilizaţi. Aveţi suficienţi oameni aici”, le-a mai transmis ministrul constructorilor.

Radu Munteanu le-a răspuns şi ziariştilor care l-au întrebat despre muncitorii care ar fi plecat în ultimele săptămâni de pe şantier deoarece nu le-au fost plătite salariile. "Muncitorii au fost plătiţi inclusiv cu salariile din luna ianuarie, urmând ca săptămâna viitoare să se achite restanţele din luna februarie. În acest moment sunt circa 100 de angajaţi, ingineri, mecanici, muncitori pe autostradă, urmând ca în următoarele două săptămâni să ajungem la capacitate maximă şi vom lucra în două schimburi”, a explicat Munteanu.

La finalul vizitei, Alexandru Nazare a afirmat că va monitoriza atent lucrările, pentru a nu exista „surprize“. „Aşa cum am spus în mai multe rânduri, o să monitorizez aceste lucrări foarte atent. În primul rând, lucrările de autostrăzi de pe Coridorul IV. Vreau ca termenele contractuale să fie respectate. Nu vreau să am surprize, nu vreau să avem întârzieri. Din punctul ăsta de vedere, pe Arad - Nădlac asfaltul poate fi turnat anul acesta. E o lucrare din punct de vedere tehnic nu foarte complicată şi mă aştept de la constructor să se mobilizeze la maxim astfel încât, în acest an, să avem asfalt”, a afirmat Alexandru Nazare.

Proiectul tronsonului de autostradă Nădlac-Arad prevede proiectarea, supervizarea şi construcţia unei autostrăzi (2×2) între oraşele Nădlac şi Arad, în lungime de 38,8 km şi a unui drum de legătură între Nădlac şi DN 7, în lungime de 5,9 km. Autrostrada va avea două poduri peste cursuri de apă, 11 pasaje (două supraterane şi nouă peste autostradă), trei noduri rutiere, zone de staţionare pe o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi, din care jumătate vor fi spaţii de parcare, dar şi un centru de întreţinere şi două zone de servicii.

Prin construcţia autostrăzii Nădlac-Arad se estimează o reducere cu 40 la sută a numărului de accidente pentru traficul între cele două oraşe, precum şi o reducere a timpului mediu de călătorie la 26 de minute. Lotul 1 de pe autostrada Nădlac – Arad este realizat de asocierea Romstrade – Monteadriano Engenharia e Construcao – Donep Construct, contractul având o valoare de115,8 milioane euro. Proiectul cuprinde construcţia a 22,18 km de drum cu profil de autostradă, a cinci poduri, şase pasaje, 16 podeţe şi a unui nod rutier.

Constructorul Alpine Bau GmbH va executa tronsonul 2 al autostrăzi Nădlac – Arad, respectiv 16,98 km de drum cu profil de autostradă, contract de proiectare şi execuţie în valoare de 124,45 milioane euro. Proiectul acestui lot cuprinde construcţia a trei poduri, şapte pasaje şi a două noduri rutiere.

Tronsonul de autostradă Nădlac – Arad reprezintă prima secţiune a Coridorului IV Pan-European care traversează România, şi se va lega de autostrada M43 din Ungaria la capătul vestic şi de centura Aradului în regim de autostradă la capătul estic. Termenul de finalizare a tronsonului de autostradă Nădlac-Arad este anul 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor