Ministrul PSD al Turismului: Sunt foarte mulţi care ar veni să lucreze la noi şi pe salariul minim

Bogdan Gheorghe Trif
Bogdan Gheorghe Trif (Epoch Times România)

Ministrul PSD al Turismului, Bogdan Trif, a fost întrebat, la Digi24, despre criza majoră din industria hotelieră, în contextul în care în ţara noastră sunt peste 19.000 de locuri de muncă neocupate.

"Nu este neapărat o criză fără precedent şi nu e neapărat o criză a forţei de muncă doar în turism. Toate segmentele se lovesc de această lipsă a forţei de muncă. Din primele întâlniri cu reprezentanţii hotelierilor (...) am analizat toate soluţiile care pot combate această criză a forţei de muncă şi în prima etapă am simplificat foarte mult procedurile de aducere a forţei de muncă din străinătate, pentru că era cea mai la îndemână. Şi iată că acum hotelierii pot să aducă forţa care să fie plătită cu salariul minim. A fost una din cerinţele lor principale. Pentru că un om adus de dincolo, înainte, puteai să-l plăteşti doar cu salariul mediu, ceea ce era o greşeală din punct de vedere al unei strategii, pentru că sunt foarte mulţi oameni care ar veni şi pe salariul minim să lucreze în România. Dar nu ne-am limitat doar aici, trebuie să stimulăm forţa de muncă din România. Să nu uităm că şcoala românească - facultăţi, licee, şcoli profesionale - scoate încă specialişti în turism. Problema este că încă salariile nu sunt destul de atractive în acest sector", a declarat Bogdan Trif.

Ministrul Turismului susţine că Guvernul PSD-ALDE a făcut din turism o prioritate naţională.

"Prin investiţiile realizate de sectorul privat, coroborate cu toate facilităţile pe care actualul Guvern le-a dat, şi aici vorbim de TVA de 5%, de vouchere de vacanţă, deci toţi aceşti bani care vin în sectorul turistic, care ia un avânt în zilele noastre, cu siguranţă cu aceşti bani o să poată să şi plătească la adevărata valoare forţa de muncă, astfel încât aceştia să nu mai plece în străinătate sau să nu aleagă alt sector. (...) Vreau să vă spun că de la an la an a crescut (numărul de turişti - n.r.). În 2018 au fost cu 8% mai mulţi turişti faţă de 2017. Creştem de la an la an, trebuie să recuperăm timpul pierdut. În programul nostru de guvernare avem măsuri specifice, iar turismul a devenit o prioritate naţională. Şi nu vorbim vorbe goale, chiar în discuţia pe care am avut-o cu puţin timp înainte cu reprezentanţii patronatelor din industria turistică a reieşit clar că în ultimul an s-au acordat foarte multe facilităţi şi iată că fiscalitatea în acest sector este cea mai mică din UE. Dacă privim puţin aşa în retrospectivă, putem să constatăm că acum câţiva ani doar TVA era undeva la 24% şi acum este 5% (...)", a precizat Bogdan Trif.