Ministrul Muncii pune piciorul în prag: Nu tolerez amestecul PSD în activitatea poştaşilor

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a cerut directorului Poştei Române atât livrarea pensiilor la timp cât şi renunţarea la includerea politicii în activitatea pe care ar trebui să o desfăşoare poştaşii.

„Am solicitat directorului Poştei Române, respectiv secretarului general al Casei Naţionale de Pensii să vină la o discuţie ca urmare a nenumăratelor semnale primite de la pensionari care primesc pensia la poartă în cash, cu privire la întârzierea unor plăţi în plata pensiilor, respectiv la faptul că unii poştaşi în această perioadă, în loc să se rezume la ceea ce scrie în fişa postului şi anume să livreze pensia pensionarului, întreţin o comunicare cu acesta îndemnându-l să voteze un anumit partid.

Pe mine mă interesează ca pensiile să fie plătite la timp. Nu vreau să se facă politică în nicio parte a spectrului politic, în nicio direcţie, ci Poşta Română să îşi respecte contractul pe care îl are cu Casa de Pensii. I-am punctat reprezentantului Poştei Române că are obligaţia să respecte contractul în care este angajat cu Casa de Pensii şi să livreze fiecărui pensionar pensia la timp fără să se implice în nicio activitate politică”, a afirmat Violeta Alexandru.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că în această perioadă a primit din partea poştaşilor foarte multe mesaje prin care „chiar dânşii admit, că există printre lucrătorii Poştei Române persoane care se ocupă mai mult cu politică decât cu ceea ce au de făcut prin fişa postului”.

În acest context, ministrul Muncii i-a atras atenţia şefului Poştei Române că nu tolerează amestecul politicii în activitatea pe care ar trebui să o desfăşoare poştaşii şi i-a cerut acestuia să o informeze săptămânal în intervalul 1-20 ale lunii, adică perioada de livrare a pensiilor în ţara, să semnaleze eventuale întârzieri în livrarea pensiilor şi să explice cauzele care au determinat respectivele întârzieri.

„Am atras atenţia directorului Poştei că liderii de sindicat din această instituţie se ocupă mai mult cu politică şi cu întreţinutul unei atmosfere tensionate în rândul lucrătorilor Poştei Române. Sunt membri de sindicat care primesc de la liderii de sindicat indicaţii politice”, a precizat ministrul.

Întrebată dacă are dovezi clare cu privire la faptul că poştaşii fac într-adevăr politică cu oamenii şi dacă da, de ce - au fost cumva mituiţi de cei din PSD sau cum sunt răsplătiţi pentru asta - Violeta Alexandru a răspuns:

„Există un istoric al relaţiei dintre sindicatul Poştei Române şi PSD. Am cerut să se oprească orice fel de asemenea legătura între factorii poştali şi PSD şi de fapt să se oprească orice legătură cu orice partid politic.

Nu mi se pare o activitate menită să întărească credibilitatea Poştei Române aceea de a semna un protocol, aşa cum vă amintiţi că s-a întâmplat în primăvara acestui an înainte de alegerile europarlamentare între sindicatul Poştei Române şi PSD.

Nu cred că este oportun, şi semnalele le am din toată ţara, nu cred că este oportun ca factorul poştal să exercite şi rolul de agent politic şi cred că trebuie să revină la fişa lui de post . [...] Semnalele îmi vin din Vrancea, din Dolj, din zonele unde liderii PSD amestecă lucrurile, amestecă instituţiile statului român cu politica şi acest lucru pentru mine este inadmisibil.

Nu pot să fac această afirmaţie [că poştaşii ar fi fost mituiţi – n.r.] însă văd un modus operandi din partea unora, subliniez 'unora'. Mesajele mi-au venit de la poştaşii simpli care lucrează în condiţii foarte grele şi care îmi atrag atenţia că între conducerea sindicatului şi condiţiile lor de muncă s-a creat o distanţă”.

Totodată ministrul Muncii a ţinut să precizeze că nu vor fi tăiate pensiile şi salariile şi a cerut încetarea manipulării din spaţiul public pe această temă.

„Aş vrea să opresc manipularea din spaţiul public reafirmând foarte ferm: Nu vom tăia pensiile, nu vom tăia salariile. Le cer tuturor celor care întreţin această manipulare să se oprească. Există suficiente alte subiecte pe care le pot exploata politic dacă doresc, nu viaţa pensionarilor, nu pensia sau salariile oamenilor. [...] Nu mă pot implica în contractul de management pe care îl are în acest moment Poşta cu Ministerul de resort, nu mă pot implica mai mult decât mandatul pe care îl am. Datoria mea este să ma asigur că se respectă legea şi că nu amestecăm politica cu livrarea unor drepturi pentru cetăţeni”, a conchis Violeta Alexandru.

Declaraţiile integrale în materialul video.