Ministrul Muncii anticipează că nivelul şomajului în rândul tinerilor ar putea ajunge pragul de alarmă în curând

Mariana Câmpeanu, PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.07.2013

Deşi România se află încă sub media europeană în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, statisticile s-ar putea schimba în rău, ca urmare a rezultatelor de la bacalaureat, trage un semnal de alarmă Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Deva, Dna Ministru a prezentat indicatorii şi previziunile legate de şomaj. În prezent, 23,8 din tinerii României sunt şomeri dar ne putem aştepta să atingem în scurtă vreme pragul de alarmă de 25%, deorece mulţi absolvenţi de liceu nu au luat bacalaureatul şi s-ar putea înscrie pentru ajutor de şomaj.

Peste 17.000 de tineri s-au înregistrat luna aceasta la oficiile forţelor de muncă şi se aşteaptă ca numărul să crească în următoarele luni.

"Probabil că, pe măsură ce tinerii absolvenţii care nu au luat bacalaureatul se vor înscrie, această cifră care a fost de 23,7 la sută, apoi a ajuns la 23,8 la sută, ar putea ajunge la 25 la sută, ceea ce este pragul de alarmă în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor. Chiar dacă la nivel de ţară suntem sub media europeană, în ţară sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, şi mă refer la zona Moldovei şi zona de sud a ţării", a declarat ministrul Muncii.

Ministerului Muncii lucrează la elaborarea unor programe menite să reducă şomajul în rândul tinerilor şi îşi propune accesarea a cât mai multor fonduri europene prin programul "Garanţia pentru tineri."

"Programul european «Garanţia pentru tineri» prevede ca în termen de patru luni, după ce un tânăr a absolvit o formă de învăţământ, să i se găsească o formă de ocupare: fie să continue studiile, fie să participe la cursuri de recalificare, fie să fie angajaţi. În acest fel se încearcă reducerea posibilităţilor ca tinerii să devină şomeri de lungă durată", a mai adăugat ministrul Muncii.

Programul are un buget de opt miliarde de euro, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Ministrul Muncii a participat, vineri, la Bursa Locurilor de Muncă, din judeţul Hunedoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor