Ministrul german de Externe interzice aplicaţia Zoom din motive de securitate cibernetică

(Captură Foto)

Ministerul german de Externe a restricţionat utilizarea serviciului de conferinţă video Zoom la computerele cu conexiune fixă din cauza preocupărilor legate de probleme de securitate, au spus două surse guvernamentale germane citate de Reuters.

Decizia este îndreptată către utilizarea aplicaţiei Zoom pe dispozitive mobile, a spus una dintre surse, adăugând că problema este cu mecanismul de criptare al aplicaţiei, care face ca datele transmise să poată fi interceptate şi decriptate de terţi.

Zoom a înregistrat milioane de descărcări noi din cauza pandemiei virusului Wuhan, care a obligat elevii să-şi ia cursurile acasă şi oamenii să lucreze din casă.

Miercuri, compania a anunţat că a angajat un director de securitate de la Facebook, ca răspuns la îngrijorările legate de securitatea sistemului său.

Cercetători canadieni de la Citizen Lab au atras atenţia că, pe lângă problemele legate de criptarea datelor, cei de la Zoom au fost prinşi că redirecţionau fluxul de date prin China.

China este unul dintre cei mai mari agresori cibernetici ai planetei, alături de Rusia, Turcia şi Iran.

Ministerul de Externe a impus restricţia, raportată şi de publicaţia Handelsblatt, după ce a ajuns la concluzia că software-ul Zoom avea puncte „critice”.

„Zoom se gândeşte la securitatea utilizatorilor extrem de serios”, a spus un purtător de cuvânt într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

De asemenea, Taiwanul le-a cerut oficialilor săi să nu mai folosească Zoom, în timp ce Elveţia le-a recomandat să utilizeze programe Microsoft, nu Zoom, ca opţiune pentru cazul în care principalul său furnizor Skype for Business este supraîncărcat, a declarat un purtător de cuvânt.

Hackerii au reuşit să efectueze apeluri video Zoom, să acapareze controlul ecranelor partajate şi să posteze conţinut ofensiv, fenomen cunoscut sub numele de „zoombombardare”.