Ministrul de Externe al Chinei vizitează Roma. Italia semnează noi acorduri cu China

Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia.
Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele din Italia. (Andreas Solar/AFP/Getty Images)

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a început marţi în Italia un tur în cinci state europene şi a semnat la Roma două noi acorduri comerciale cu guvernul italian, potrivit AFP.

Potrivit ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, care este unul dintre arhitecţii apropierii de regimul comunist, cele două acorduri privesc realizarea de tranzacţii cu compania italiană din sectorul gazelor naturale Snam şi exportul de produse alimentare italiene către China.

”Acestora li se adaugă parteneriate importante în sectoarele energiei şi transporturilor”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene.

Italia este prima etapă dintr-un turneu european de cinci zile pe care Wang Yi îl efectuează în contextul creşterii tensiunilor între ţara sa şi SUA. El va mai vizita Olanda, Franţa, Germania şi Norvegia.

Italia este prima ţară din G7 care a agreat să participe la mega-proiectul Centura şi Drumul, prin care regimul comunist de la Beijing încearcă să îşi proiecteze dominaţia externă şi să contruiască o alternativă la structurile geopolitice occidentale.

”O Europa unită, stabilă şi prosperă este importantă pentru lumea întreagă”, a comentat ministrul Wang Yi într-un interviu acordat presei la Roma. El a mai spus că doreşte o consolidare a relaţiilor între UE şi China şi a estimat că aceste relaţii au suferit în urma ”provocărilor şi prejudiciilor cauzate de forţe externe”, fără a menţiona explicit SUA. ”China nu doreşte un Război Rece”, care ar constitui ”o întoarcere în urmă în istorie”, a indicat şeful diplomaţiei chineze.

Partenerii europeni ai Italiei şi SUA au avertizat că Beijing-ul foloseşte proiectul pentru a atrage ţările mici în capcane de datorii dependente de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe