Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu: România va semna contractul pentru sistemele de rachete SHORAD-VSHORAD

România se pregăteşte să semneze contractul pentru achiziţia sistemelor de rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune (SHORAD-VSHORAD), a anunţat ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, miercuri seară, în exclusivitate la TVR Info.
„A fost derulată o procedură de licitaţie restrânsă şi există un câştigător. Urmează să semnăm contractul în toamnă. Mai este un schimb de corespondenţă. Din ce ştiu eu, Rafael este câştigătorul procedurii”, a precizat Moşteanu, făcând referire la compania Rafael Advanced Defense Systems, una dintre cele mai importante companii de apărare din Israel şi un jucător de top la nivel global în domeniul tehnologiilor militare avansate.
Ministrul a subliniat importanţa sistemului pentru apărarea teritoriului naţional, explicând că astfel de baterii de rachete sunt esenţiale pentru protejarea obiectivelor strategice, precum aeroporturi, baze militare şi, în caz de necesitate, oraşe.
„Dacă e să dau un exemplu familiar telespectatorilor, când vedem imagini de la Tel Aviv atacat de iranieni şi observăm sistemul Iron Dome în acţiune — acela este SHORAD-VSHORAD. Ne va proteja şi pe noi”, a declarat Moşteanu.
Ministrul a adăugat că doreşte să crească procentul alocat achiziţiilor din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, care în prezent reprezintă aproape 30%.
Priorităţi strategice: corvete şi o nouă strategie pentru Marea Neagră
Ionuţ Moşteanu a mai menţionat că printre priorităţile ministerului se află şi achiziţia de corvete turceşti, printr-o procedură aprobată deja în CSAT.
„Această achiziţie e gata din octombrie. Corveta este nouă, complet echipată, la cheie. Înţeleg că va fi dotată cu armament suplimentar”, a explicat oficialul.
În acelaşi context, ministrul Apărării a subliniat necesitatea unei strategii dedicate Mării Negre, ca parte integrantă a noii Strategii Naţionale de Apărare.
„Preşedintele are, conform Constituţiei, obligaţia să vină cu o nouă strategie de apărare. Uniunea Europeană a subliniat recent, într-un document publicat în mai, importanţa strategică a Mării Negre. De asemenea, partenerii americani şi aliaţii NATO, în special Turcia — care nu e în UE, dar joacă un rol esenţial — sunt implicaţi activ. Nu există o strategie reală pentru Marea Neagră fără Turcia”, a conchis Moşteanu.