Miniştrii europeni de Interne: altă întâlnire privind cotele de refugiaţi

Refugiaţi sirieni în Ungaria
Refugiaţi sirieni în Ungaria (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Înaintea unei întâlniri a miniştrilor de interne care va avea loc miercuri la Bruxelles, s-a produs o diviziune asupra cotei de redistribuire a aproximativ 120.000 de refugiaţi.

Între timp, Ungaria a dat undă verde armatei sale să folosească gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a opri fluxul de refugiaţi la graniţele ţării.

După discuţiile eşuate de săptămâna trecută, miniştrii de interne ai Uniunii Europene speră că vor ajunge marţi la un acord asupra crizei actuale a refugiaţilor, conform Deutsche Welle.

Luând cuvântul luni în Berlin, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a declarat că Europa trebuie să cadă de acord asupra unei “cote generoase” astfel încât blocul european să îşi poată “îndeplini obligaţiile sale umanitare”.

Ungaria, Slovacia, România, Polonia şi Republica Cehă au respins planul de redistribuire a refugiaţilor pe cuprinsul UE.

Ungaria extinde puterile armatei

Până în această săptămână, Ungaria a fost principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranţii care fug din calea conflictelor din Orientul Mijlociu şi Africa.

De când Ungaria şi-a închis graniţa cu Serbia săptămâna trecută, vecina Croaţia a trebuit să administreze un aflux de aproximativ 30.000 de refugiaţi, mulţi dintre ei urmărind să ajungă în Slovenia şi de acolo spre Austria şi Germania.

Ungaria a fost criticată de comunitatea internaţională după ciocnirile dintre refugiaţi şi poliţie la punctele de frontieră. Luni, Budapesta a acordat armatei şi poliţiei sale noi puteri într-o încercare de a descuraja refugiaţii.

Armata ungară va putea folosi acum gloanţe de cauciuc, dispozitive pirotehnice (grenade de tip flashbang), arme cu plasă şi gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor. Politia va putea să pătrundă în locuinţe private pentru a căuta imigranţi ilegali suspecţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.