Slovenia opreşte trenurile dinspre Croaţia pentru a stopa fluxul de imigranţi

Imigranţi sosesc în staţia de tren Beli Manastir, nord-estul Croaţiei.
Imigranţi sosesc în staţia de tren Beli Manastir, nord-estul Croaţiei. (Captură Foto)

Un grup de 150 de refugiaţi a trecut graniţa sârbo-croată joi noaptea, au declarat oficiali ai poliţiei slovene. A fost cel mai mare grup de imigranţi care a pătruns în ţară de la începerea crizei europene a refugiaţilor, conform statisticilor poliţiei.

“Îi vom întoarce în Croaţia cât mai repede posibil”, a declarat reporterilor Anton Stubljar, un oficial al poliţiei slovene din Novo Mesto, conform Deutsche Welle.

Slovenia va fi probabil următoarea oprire pentru valul de refugiaţi care vin din Africa şi Orientul Mijlociu, majoritatea noilor sosiţi dorind să ajungă în ţările europene mai bogate din nordul şi vestul continentului.

Oficialii sloveni au declarat că nu vor oferi imigranţilor un coridor de tranzit, adăugând că o astfel de mişcare ar fi împotriva regulamentelor UE privind acordarea de azil.

Joi, premierul sloven Miro Cerar a declarat că ţara sa este determinată să respecte regulile Schengen când vine vorba de noi refugiaţi ce doresc să pătrundă în Slovenia.

“Nu putem accepta oameni care nu respectă condiţiile de intrare în Uniunea Europeană”, a declarat Cerar postului naţional de televiziune TV Slovenia.

Autorităţile slovene au oprit toate trenurile de pasageri care sosesc din Croaţia la punctul de frontieră Dobova şi au intensificat controalele de graniţă, folosind patrule terestre şi un elicopter.

Joi, preşedintele croat Kolinda Grabar Kitarevic a cerut armatei să fie pregătită să acţioneze dacă este necesar pentru protejarea graniţei în faţa imigranţilor ilegali, care sosesc din direcţia Serbiei.

Peste 11.000 de refugiaţi au pătruns în Croaţia în ultimele 48 de ore, conform poliţiei. În plus, sute de imigranţi au trecut joi de barierele ridicate de poliţie, cerând să fie lăsaţi să îşi continue drumul spre vestul Europei.

Deşi iniţial guvernul croat a promis că va oferi refugiaţilor o trece liberă peste graniţa sa, totuşi, joi au fost închise temporar şapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

“Traficul este interzis la punctele de trecere a frontierei Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina şi Erdut", a declarat ministerul croat de interne, în condiţiile în care peste 11.000 de migranţi au trecut în ultimele două zile graniţa croată venind din Serbia.

Ministerul croat de Interne Ranko Ostojic a cerut autorităţilor sârbe să oprească imigranţii şi a cerut acestora din urmă să nu vină în Croaţia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.