Miniştrii de justiţie din UE au adoptat reforma privind litigiile transfrontaliare

Epoch Times România
07.12.2012

Întreprinderile şi consumatorii vor putea să soluţioneze mai uşor litigiile transfrontaliere, ca urmare a reformei adoptate joi de miniştrii de justiţie din UE, reuniţi la Bruxelles, potrivit unui comunicat al CE.

Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul pentru justiţie, a salutat adoptarea de către Consiliu a normelor revizuite prin care se stabileşte care instanţă naţională are competenţă în cazurile transfrontaliere şi modul în care hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru al UE sunt recunoscute şi executate într-un alt stat membru. Reforma a fost propusă de Comisia Europeană în 2010.

„Această reformă va reduce birocraţia cu care se confruntă mii de consumatori şi de societăţi din întreaga Europă, conducând la reducerea problemelor de natură juridică şi la facilitarea posibilităţii de a face afaceri în cadrul pieţei unice”, a declarat Viviane Reding.

Actele legislative propuse de Comisie în decembrie 2010 au ca scop consolidarea pieţei unice şi reducerea birocraţiei. Acestea propun abrogarea costisitoarei proceduri de exequatur care impune societăţilor comerciale să parcurgă mai întâi o procedură în instanţă îndelungată şi cu costuri ridicate pentru a obţine o hotărâre în materie civilă şi comercială recunoscută într-un alt stat membru al UE. Se preconizează că, prin eliminarea acestei proceduri administrative, întreprinderile şi consumatorii vor economisi până la 48 de milioane de euro pe an.

Miniştrii de justiţie, reuniţi în cadrul Consiliului UE, au adoptat joi propunerea în urma votului exprimat de Parlamentul European la 20 noiembrie 2012 în favoarea sprijinirii reformelor. Regulamentul va intra în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni şi va fi aplicabil peste doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor