Ministerul rus al Justiţiei: Niciun schimb de prizonieri pentru Savcenko

La sfârşitul lunii aprilie Petro Poroşenko anunţase că va avea loc un schimb de prizonieri şi că pilotul Nadia Savcenko se va întoarce în Ucraina, dar situaţia s-a schimbat după ce Kremlinul a condiţionat schimbul de promisiunea ca Nadia să-şi ispăşească sentinţa în ţara sa.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko. (Captură Foto)

Ministerul rus al Justiţiei a anunţat că un mult aşteptat schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev nu va avea loc.

Pilotul militar ucrainean întemniţat, Nadia Savcenko, urma sa fie extrădată în schimbul a doi soldaţi ruşi, Alexander Alexandrov şi Evgheni Ierofeiev, după discuţii la nivel înalt.

Ministrul rus al Justiţiei Alexander Konovalov a declarat marţi agenţiei de ştiri RIA Novosti că acordul va fi finalizat doar dacă Savcenko îşi va ispăşi sentinţa emisă de un tribunal rus, în ţara sa natală, Ucraina.

“Procesul pentru transferarea prizonierilor este unul lung. Nu are loc pe baza unui schimb. Este acelaşi proces internaţional pe care guvernul rus îl urmăreşte cu orice ţară cu care are un acord bilateral. Aceste transferuri deseori eşuează.

În timp ce ar putea fi aranjat un schimb neoficial de prizonieri prin canale diplomatice, practica nu intră în jurisdicţia Ministerului Justiţiei, a declarat Konovalov.

După discuţiile de la sfârşitul lunii aprilie, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat în mai multe interviuri că Savcenko “se va întoarce în ţara sa în câteva săptămâni”.

Totuşi, mai recent, avocata soldaţilor ruşi Alexandrov şi Ierofeiev a declarat reporterilor că un schimb pare să fie improbabil.

“[Pentru ca acest schimb să aibă loc], Ucraina trebuie să recunoască verdictul lui Savcenko şi Rusia trebuie să facă la fel în cazul lui Ierofeiev şi Alexandrov”, a susţinut avocata Olga Sokolovskaia într-un interviu la Radio Europa Liberă. “Este evident că niciuna dintre părţi nu va face acest lucru”.

Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de un tribunal din Rostov, fiind acuzată de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Alexandrov şi Ierofeiev au fost condamnaţi la 14 ani de închisoare de un tribunal din Kiev pentru “participare într-o agresiune armată împotriva Ucrainei” în regiunea estică Donbas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe