Nadia Savcenko, găsită vinovată de uciderea a doi jurnalişti în estul Ucrainei

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a fost găsită vinovată pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. Avocaţii ei cer ca pilotul să îşi ispăşească pedeapsa într-o închisoare ucraineană.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014.
Pilotul ucrainean Nadia Savcenko în timpul unei audieri în tribunal districtului Basmanni din Moscova, 11 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Pilotul ucrainean de elicopter Nadia Savcenko a fost găsită vinovată luni, de un tribunal rusesc, pentru uciderea jurnaliştilor Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, pentru tentativa de a ucide civili şi pentru trecerea ilegală a graniţei ruseşti, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

Conform verdictului, Savcenko, “având pregătire militară şi experienţă în acţiuni militare în Irak şi alegând de bună voie să participe în conflictul armat din sud-estul Ucrainei, a făcut parte din batalionul Aidar sub conducerea comandantului Serghei Melniciuk, care era localizat în oraşul Schastie din regiunea Lugansk”.

“Melniciuk a fost organizatorul crimei. În calitate de comandant al batalionului Aidar, el a acţionat ca organizator al crimei, în conformitate cu un plan stabilit dinainte, şi a dotat-o pe Savcenko”, mai susţine verdictul.

Savcenko a negat acuzaţiile, descriind cazul împotriva ei ca fiind o “minciună”.

Kievul contestă versiunea oficială a Moscovei, care susţine că pilotul a pătruns ilegal în Rusia. De fapt, Kievul a declarat că Savcenko a fost răpită de rebeli pro-ruşi implicaţi în conflictul din estul Ucrainei şi predată autorităţilor din Rusia.

În 2014, Savcenko – cunoscută ca o eroină în Ucraina – şi-a părăsit postul din armata ucraineană pentru a se alătura batalionului de voluntari Aidar ce luptă împotriva separatiştilor pro-ruşi din Lugansk.

Conform procurorilor ruşi, Savcenko a furnizat forţelor ucrainene informaţii cu privire la locaţiile separatiştilor în apropiere de Lugansk. Câteva persoane, inclusiv doi jurnalişti, au fost ucise când zona, aparent indicată de Savcenko, a fost bombardată de forţele ucrainene.

Avocaţii pilotului militar au susţinut că doresc ca aceasta să fie transferată într-o închisoare ucraineană, penru a-şi ispăşi pedeapsa. Savcenko a precizat că va facerecurs la decizia instanţei ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe