Ministerul Justiţiei al R. Moldova elaborează cadrul legal pentru reformarea Curţii Supreme de Justiţie

CSJ trebuie să fie ultimul for care remediază ilegalităţile instanţelor inferioare, însă hotărârile arbitrare persistă şi aici. Generarea dar şi acceptarea unei practici judiciare neuniforme a CSJ condiţionează o inconsecvenţă per sistem, constată Ministerul Justiţiei.
Curtea Supremă de Justiţie, Chişinău
Curtea Supremă de Justiţie, Chişinău (The Epoch Times România)

Ministerul Justiţiei de la Chişinău a iniţiat procesul de elaborare a proiectului Legii cu privire la reformarea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) care are drept obiective îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie, consolidarea independenţei şi responsabilităţii individuale ale judecătorilor, precum şi asigurarea de către instanţă a unei practici unitare.

Ministerul Justiţiei susţine că în ultimii ani, calitatea actului de justiţie dar şi independenţa judecătorilor din R. Moldova este grav afectată, fiind generată de abuzurile din sistem, influenţele necorespunzătoare atât din interior cât şi din exterior (inclusiv influenţe de ordin politic), de factorii de corupţie dar şi de integritatea actorilor din sistem.

„Deşi CSJ ar trebui să fie acel ultim for care remediază ilegalităţile admise de instanţele inferioare, cu regret hotărârile emise în mod arbitrar nu sunt o excepţie nici pentru această instanţă, iar generarea dar şi acceptarea unei practici judiciare neuniforme, fapt confirmat inclusiv prin hotărârile CEDO, condiţionează o inconsecvenţă per sistem.

De asemenea, adoptarea unor hotărâri noi pe fondul cauzei, fără o justificare obiectivă şi pentru motive care nu par a fi persuasive determină încălcarea securităţii raporturilor juridice şi într-un final a principiului res judicata”, se arată în conceptul ministerului privind reformarea CSJ.

Potrivit documentului, noul Guvern al R. Moldova îşi propune o reformă profundă a sistemului judecătoresc, care are drept obiectiv consolidarea independenţei şi responsabilităţii individuale ale judecătorilor şi a sistemului judecătoresc în ansamblu. „Fără schimbări esenţiale la nivelul CSJ acest lucru nu este posibil de promovat la nivelul celorlalte instanţe din sistemul judecătoresc.”

În vederea realizării obiectivelor propuse Ministerul Justiţiei prevede mai multe etape de implementare a reformei care vizează regândirea rolului şi a competenţelor CSJ, reducerea numărului judecătorilor, evaluarea actualilor judecători ai instanţei, procedura examinării dosarelor aflate pe rol şi transferul judecătorilor în alte instanţe ierarhic inferioare în cazul în care nu vor întruni criteriile pentru a-şi continua activitatea în cadrul CSJ. Termenul de implementare a reformei este 1 ianuarie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe