Ministerul Justiţiei a perfectat un demers către Curtea Supremă de Justiţie privind suspendarea executării deciziei instanţei în cazul "Registru"

Epoch Times România
28.05.2013

Ministerul Justiţiei a perfectat un demers către Curtea Supremă de Justiţie privind suspendarea executării deciziei instanţei în cazul deciziilor judecătoreşti care obligă ÎS "Registru" să achite companiei "Intercomsoft LTD" despăgubiri în valoare de $7,8 mil. Marţi, în cadrul unei şedinţe de lucru convocată de prim-ministrul interimar Iurie Leancă pe acest caz, ministrul Justiţiei Oleg Efrim a menţionat că demersul prevede şi revizuirea deciziei respective, dat fiind că situaţia vizează procesul de documentare a populaţiei şi securitatea naţională a statului.

Ministrul a informat că, săptămâna trecută, materialele pe acest caz au fost remise Consiliului Superior al Magistraturii pentru examinarea Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privinţa a şapte judecători care au instrumentat acest caz la Curtea de Apel Chişinău şi la Curtea Supremă de Justiţie. În context, a fost menţionat că acest caz se află în vizorul Procuraturii Generale, CNA şi SIS, fiind intentat şi un dosar penal în acest sens.

La şedinţa la care au participat membrii Grupului de lucru, instituit pentru examinarea cazului şi identificarea soluţiilor optime în vederea asigurării funcţionalităţii ÎS "Registru", precum şi factori de decizie din cadrul Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului Naţional Anticorupţie, au fost stabilite sarcinile concrete ale instituţiilor responsabile ale statului, ce urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare pe acest caz.

Prim-ministrul desemnat a solicitat persoanelor responsabile să monitorizeze riguros situaţia şi să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru asigurarea legalităţii şi funcţionalităţii procesului de documentare a populaţiei ţării noastre, precum şi în vederea apărării intereselor statului.

După ce luni seară în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV Chişinău liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat că în spatele atacurilor raider de la "Registru" s-ar afla fostul premier Vlad Filat, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a emis o declaraţie prin care respinge "afirmaţiile şi presupunerile aberante şi false ale liderului liberal".

"Calificăm aceste afirmaţii drept o inducere în eroare a opiniei publice, în mod intenţionat, şi drept o încercare de prejudiciere a imaginii PLDM şi exponenţilor săi. Guvernul condus de liderul PLDM, Vlad Filat, a luptat permanent împotriva deciziilor suspicioase ale instanţelor de judecată şi s-a opus de fiecare dată, când s-a încercat prejudicierea intereselor statului sau a agenţilor economici care au devenit ţinta unor scheme ilegale cu scopul de preluare a proprietăţii. PLDM va continua să depună eforturi în acest sens, folosind toate mecanismele legale pe care le are la dispoziţie", se spune în declaraţie. Potrivit acesteia, PLDM califică "ieşirea lui Mihai Ghimpu drept o expresie a trăirilor sale politice de moment şi drept o reacţie la poziţia fermă a PLDM în raport cu prezenţa PL în noua formulă de guvernare a Republicii Moldova". "PLDM îi cere liderului PL să nu se lase dominat de interese politice şi de emoţii şi să abordeze un comportament matur şi responsabil, aşa cum trebuie să fie orice om politic", se mai spune în declaraţia PLDM.

În urma unei decizii a intanţei de judecată emise în 2011, ÎS "Registru" urma să achite companiei "Intercomsoft LtD" şi consultantului său "Andimit SRL" nu mai puţin de $41,5 mil. În iunie anul curent, potrivit hotărârii colegiului civil şi contencios-administrativ al CSJ, decizia de încasare a acestei sume a fost casată, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare la Curtea de Apel. Astfel, Curtea şi-a pronunţat hotărârea de încasare a $7,8 mil. Pe 24 aprilie curent CSJ a menţinut în vigoare decizia instanţei inferioare, relatează agenţia ”Infotag”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor