Ministerul Apărării va reforma catedrele militare

Tatiana Chiriac
15.06.2012

După reformarea la mai multe capitole a Armatei Naţionale, a venit şi timpul reorganizării catedrelor militare. „Ministerul Apărării va demara o analiză minuţioasă a activităţii catedrelor militare şi va veni cu un set de propuneri privind revizuirea procesului de studii, astfel încât el să corespundă necesităţilor de pregătire a rezervei Forţelor Armate ”. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa în cadrul unei şedinţe de lucru cu şefii catedrelor militare.

Vitalie Marinuţa a specificat că în ultimii ani Armata Naţională a trecut printr-un proces avansat de reformă la mai multe capitole, au fost operate mai multe schimbări, de la însemnele distinctive până la noul pas de defilare, iar toate aceste modificări nu se regăsesc suficient în instrucţiunile metodice şi alte acte, ce reglementează activitatea catedrelor, care continuă instruirea studenţilor după modele vechi, ineficiente. Ministrul Apărării le-a solicitat şefilor de catedre să ajusteze instruirea studenţilor în corespundere cu noile cerinţe.

„Ministerul Apărării va demara o analiză minuţioasă a activităţii catedrelor militare şi va veni cu un set de propuneri privind revizuirea procesului de studii, astfel incit el să corespundă necesităţilor de pregătire a rezervei Forţelor Armate ”, a mai spus Vitalie Marinuţa în cadrul şedinţei.

La rândul său, colonelul Gheorghe Popa, preşedintele Asociaţiei şefilor de catedre militare din Republica a Moldova, a spus că iniţiativa ministerului Apărării de a revizui procesul de instruire la catedrele militare este una necesară, subiectul respectiv fiind pe agenda organizaţiei pe care o conduce de mai mult timp.

Menţionăm că la ora actuală în Republica Moldova activează 12 catedre militare, care instruiesc studenţi în două etape, cu o durată de trei luni fiecare. La prima etapă absolvenţilor li se acordă gradul „sergent în rezervă”, la cea de-a doua — „locotenent în rezervă”. Din 2002, când a fost înregistrată prima catedră militară, şi până la ora actuală, cursul de instruire militară a fost absolvit de peste 44 mii de studenţi. În prima jumătate a anului curent, cursul de instruire de la catedrele militare a fost absolvit de circa 3500 de studenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor