Milos Zeman îi dă cu Rusia: "Absenţa de la Parada de 9 mai ar ofensa eliberatorii"

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.03.2015

Criza ucraineană nu este un motiv ca preşedintele ceh să nu participe la ceremonia organizată la Moscova cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat Milos Zeman pentru Parlamentni listy, adăugând că absenţa sa ar ofensa soldaţii ruşi care au murit în timpul eliberării Cehoslovaciei.

Parlamentni listy a publicat duminică interviul cu preşedintele ceh Milos Zeman.

Biroul preşedintelui ceh a anunţat anterior că Zeman va participa la activităţile din Moscova pregătite pentru luna mai cu ocazia Zilei Victoriei, unde a fost invitat alături de alţi politicieni.

Oponenţii lui Zeman îl critică pe acesta pentru ceea ce ei susţin că ar fi o abordarea sa condescendentă faţă de politica şi poziţia lui Vladimir Putin, mai ales în legătură cu conflictul din Ucraina.

“Cred că acest lucru [absenţa de la ceremonie] i-ar ofensa pe cei aproximativ 150.000 de soldaţi ruşi care au murit în timpul eliberării Cehoslovaciei”, a declarat Zeman atunci când a fost rugat să comenteze asupra celor care i-au cerut să ignore ceremonia datorită crizei din Ucraina.

Judecând după ultima evoluţie a evenimentelor, nu există o ameninţare serioasă privind o invazie rusească a estului Ucrainei, a apreciat Zeman.

Singurul lucru care este discutat acum este gradul descentralizării Ucrainei, a adăugat liderul ceh.

“Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis un status special pentru [regiunile estice] Doneţk şi Lugansk şi presupun, în mod natural, că integritatea teritorială a Ucrainei va fi păstrată”, a menţionat Zeman pentru Parlamentni listy.

În mod similar, temerile că Rusia va ataca ţările baltice sunt nefondate, a adăugat preşedintele ceh.

“Ar fi o sinucidere politică şi militară”, a concluzionat Zeman.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor